В Батановци събраха 3000 подписа срещу намерение на софийска фирма да преработва опасни боклуци, готвят протест

Жители на Батановци са пред гражданско неподчинение заради намерението на софийска фирма да преработва пластмасови отпадъци, каучукови и гумени остатъци, излезли от употреба гуми, биомаса и гумен гранулат на територията на града. Напрежението се нажежи допълнително заради решението на РИОСВ – София да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда. 

Срещу решението на РИОСВ е изготвена подписка от населението в Батановци. Събраните подписи са над 3000. Решението е обжалвано в Административен съд – Перник и се чака решение на съда, пише БНР.

„Те имат инвестиционно намерение да си произвеждат биогориво, за което ние нямаме нищо против. Като суровина, за да го произвеждат, трябва да използват слънчогледови люспи, пелети или брикети. Само че те от 2020 година си пуснаха допълнително добавянето на преработка на пластмасови отпадъци, каучукови и гумени остатъци, излезли от употреба гуми”, каза кметът на Батановци Радослав Петров.

Площадката се намира в промишлената зона на града, но отстои на по-малко от 100 метра от жилищни сгради. На около 150 метра е резервоарът за питейна вода.

„Това нещо няма как да стане. Ние сме готови на абсолютно всички стачни действия. Отделно, освен че ние обжалваме, шест-седем фирми от Батановци също обжалват. Осем фирми са всъщност и две лица”.

Решението на РИОСВ е обжалвано пред съда и от община Перник. Заради постъпилите сигнали и подписка писмо с искане за преразглеждането му е изпратил в РИОСВ и областният управител Людмил Веселинов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *