Топ теми

В Бистрица предпочитат люта ракия, но не подминаха и празника на виното

В дупнишкото село Бистрица няма лозови масиви, но във всеки двор има асма. Местните предпочитат люта ракия от грозде, но не подминаха и празника на виното Трифон Зарезан.

Още от сутринта започна подготовка за празника. Гвардеецът Георги Фудулски разпали скара и опече повече от 150 кюфтета, дарени от него за благородната кауза да се съберат още пари за пострадалите от пожара семейства Йончеви. Друг млад мъж от селото – Иван, дари 19 кг суров суджук. Всеки от присъстващите замези с вкусотиите и сложи в кутията за дарения по някой лев, колкото възможности има.

Виното и хубавата народна музика, огласяща селото, вдигнаха адреналина на бистричани. Млади девойки извиха хоро на площада и предизвикаха възхищението на по-възрастните, които с тъга си спомниха младините, когато се събирали на мегдана и играли хоро до изтощение.

Тричленната комисия на конкурса за най-добър майстор на вино определи трима победители.

Като добри познавачи на домашния еликсир комисията в състав кметът на селото Кирил Огненски, бившият кмет на Столична община по времето на соца и председател на пенсионерския клуб Николай Пешев и служителят в ТЕЦ „Бобов дол“ и председател на ловната дружинка Асен Златев определиха жп работника Стефан Каимски за най-добър майстор на виното. Неговият най-добър приятел Валентин Михалчев грабна трето място.

Двамата приятели купили заедно гроздето от пазара в Дупница, заедно го заложили в бъчвите, но виното на Каимски е станало по-ароматно и пивко от това на Михалчев и му донесе голямата награда – венец от лозови пръчки. Празникът се подслаждаше и с греяно вино с плодове и канела, което стопли не само сърцата им, но повдигна и адреналина.

Личният шофьор на д-р Пламен Соколов по времето на неговото кметуване – Иван, който от няколко години е самодеец към читалището в с. Бистрица, пя през цялото време любими народни песни, които приповдигнаха настроението на бистричани.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 



Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *