В битка за 600 000 лв. тотомилионерът Нинджата декларира пред община Петрич не своето, а личното състояние на бившия съдружник на зам. кмета Я. Попвасилев, дадоха му 5 дни да се поправи

Благоевградският тотомилионер Николай Динков-Нинджата категорично се е насочил към обществените поръчки на община Петрич, където се надява да направи пробив и да разбие монопола на няколкото местни строителни фирми, свързани с бивши общински съветници.

Нинджата вече е подал документи за реконструкция на двете кръгови в центъра на Петрич – на пресечките между ул. „Рокфелер“ и ул. „Цар Борис III“, както и на „Рокфелер“ с ул. „Никола Парапанов“, където от няколко години „временно“ има пластмасови заграждения. За превръщането им в постоянни общината е планирала 500 838.41 лв. без ДДС
Освен фирмата на тотомилионера „Вип Трейд енд Билд“ ЕАД, за изграждане на кръговите документи е подала и благоевградската фирма „Пиринстройинженеринг“ ЕАД с членове на Съвета на директорите Стефан Стоев, Костадин Костов и Калиопа Костова. Докато по документите на второто дружество, зад което стои мощният бизнесмен и съсобственик на „Растер юг“ Васил Костов, комисията по провеждане на поръчката няма никакви забележки, с офертата на „Вип Трейд енд Билд“ нещата не стоят така.

Комисията, председателствана от юриста на общината Антоанета Кръстева, е открила проблем още с единния европейски документ за обществени поръчки (ЕЕДОП), който всеки кандидат за разходване на обществени финанси е длъжен да подаде. Същият е лична декларация за финансовото състояние, способностите и годността на съответното дружество да участва в процедура за възлагане на обществена поръчка. Неясно защо, вместо да подаде данни за личното си финансово състояние, което през 2015 г. набъбна с близо 7 100 000 лв. след печалба от Спорт тото, Нинджата е подал данните на финансиста Илко Борисов Спасов. Спасов е бивш съдружник на благоевградския зам. кмет Ясен Попвасилев в счетоводната фирма „Одит Консул 2002“ ЕООД, а от 15 ноември миналата година съдружник 50 на 50 със сина на Попвасилев – Мартин. Според комисията съгласно изискванията на ЗОП, раздел III, “Лично състояние на участниците“, трябва да се декларира същото на физическите лица, които представляват дружеството, което е подало документите, а Спасов няма нищо общо с „Вип Трейд енд Билд“.

Фирмата на Нинджата освен това не е доказала, че през последните 5 г. е изпълнила поне едно строителство с предмет, идентичен с този на обществената поръчка за петричките кръгови кръстовища. Динков посочил в изпълнение на това изискване ремонти на улици в с. Струмяни, Микрево и Илинденци, ремонт на стадиона в с. Микрево и на стадиона в Благоевград /на последния обект срещу 41 615 лв. фирмата ремонтира канализацията и настилката от изкуствена трева/, но според проверяващите офертата става въпрос за голо изреждане на обекти, без да се посочат транспортните характеристики на улиците, а част от обектите въобще не било нужно да се изреждат, защото са от благоустройствената, а не от транспортната инфраструктура.

Освен това не всички обекти били завършени, а някои продължавали да се изпълняват.

За попълване на всички тези пропуски в офертата петричката общинска комисия е дала на Динков 5 работни дни, които изтичат на 1 март, след което ще се събере отново да реши дали фирма „Вип Трейд енд Билд“ може да бъде допусната до следващия етап в конкурса за избор на изпълнител.

Петричката администрация не е много благосклонна към фирма „Вип Трейд енд Билд“, защото заради нея бе спряна процедурата по един от социалните проекти на общината. Миналия ноември Николай Динков-Нинджата успя да бутне в Комисията за защита на конкуренцията решението на кмета Димитър Бръчков за избор на изпълнител за изграждането на Център за рехабилитация и интеграция, защото някои от условията в поръчката не позволявали на Нинджата да участва в процедурата. КЗК одобри мотивите му и дори осъди община Петрич да му плати 850 лв. разноски, въпреки че Динков бе поискал 8500 лв. В момента община Петрич обжалва решението на КЗК във Върховния административен съд, а процедурата е със статут „спряна“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *