В благоевградската гимназия по туризъм откриха първия в страната учебен ресторант, единадесетокласникът Д. Грънчарски изненада гостите с лимонов тарт

Първият по рода си в страната учебен ресторант бе открит вчера в Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев” в Благоевград. Лентичката срязаха началникът на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов и директорът на училището Димитрина Иванова. Заради противоепидемичните мерки церемонията бе в тесен кръг, но специално за събитието пристигнаха директори на професионални гимназии от областта, града, както и експерти от РУО.

„Успяхме да осъществим една наша дългогодишна мечта и да изградим това високотехнологично чудо – първия и единствения в страната учебен ресторант с подобно професионално оборудване, където учениците ни ще могат да работят, да се чувстват добре, да усвояват знания и умения, и най-вече да творят с вдъхновение”, сподели Д. Иванова.

Началникът на РУО Ивайло Златанов определи ресторанта като истинско бижу, гордост както за училището, така и за областта и за професионалното образование.

„Искрено се надявам, че новата придобивка ще бъде използвана пълноценно от учениците и колегите учители от Професионалната гимназия по туризъм и лека промишленост”, каза шефът на РУО и допълни, че идеята е децата да се обучават в реални условия, за да придобият необходимите умения, знания и компетентности.

Гостите останаха впечатление и от стилния коктейл и кетъринг, приготвен от гимназисти под ръководството на учителите по специални предмети инж. Елисавета Маеркова и инж. Анелия Симеонова. Сред шедьоврите, сътворени от бъдещите мастър шефове, бяха плодови шишчета, питка с оранжево и зелено тесто, оцветено с био боя от сок от морков, нар и спанак. Със специална демонстрация се изяви единадесетокласникът Дамян Грънчарски, който заслужи приза за най-добър млад сладкар в страната ни. Талантливият ученик, обучаващ се по професия „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост”, представи свои авторски десерти, единият от които бе лимонов тарт с италиански меренг.

На специален екран вървяха и кадри, показващи реконструкцията –  как неизполваното помещение, служещо за нещо както склад, с много труд, упоритост и желание се превръща в ултрамодерен ресторант, обзаведен по всички стандарти. Кухненският бокс е снабден с пълен комплект обрудване – от професионални конвектомат, тестобъркачки, месомелачки, до планетерен миксер и иноксови плотове, консумативи. В ресторанта има капацитет да се готви за 300 човека, като на първо време базата ще се ползва за провеждане практиката на учениците от специалностите „Кетъринг”, „Организация на туризма и свободното време”, „Производство на кулинарни изделия и напитки”, „Производство на хляб, хлебни и сладкарски изделия”.

Идеята на последващ етап е новата придобивка да може да се посещава и от външни хора и приготвените от гимназистите ястия и закуски да се предлагат на преференциални цени.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *