В благоевградското 2-о ОУ възродиха изучаването на руски език

Изучаването на руски език възродиха във 2-о ОУ „Димитър Благоев”. От началото на тази учебна година в училище е сформиран клуб, наречен „Петрушка” – за занимания по интереси на руски с ръководител учителката Людмила Попова, която е и класна на 4 „б”.

По повод Световния ден на чая бе организирана първата представителна изява на клуба. Събитието, състояло се в голямата зала на Центъра за личностно и творческо развитие, предизвика голям интерес, но с оглед противоепидемичните мерки публиката бе ограничена, а сред гостите бяха директорът на 2-о ОУ М. Ковачева и заместникът й Т. Мусова, експерти от РУО, учители.

По оригинален и завладяващ начин децата представиха историята на чая, традициите, неговото специално място в руския бит и култура. Не по-малко любопитна бе и представената информация за предпочитанията на Ленин, Сталин… и как настоящият президент В. Путин пие специални треви от Алтайските планини и спазва диета с чай с мед.

Акцент в едночасовата програма бе ролята и значението на самовара, като бяха представени и тематични танцови композиции.

Със завидна лекота четвъртокласниците направиха и препратка към руската литература. Цитираха пословици за чая и откъси от произведения на руски класици.

„Изумена съм от това, което сте успели да постигнете, и то само за няколко месеца”, изтъкна М. Ковачева и специално поздрави Л. Попова. Тя сподели, че е имало идея клуб по руски език да се сформира още миналата година, но заради онлайн обучението това не се случило. Впечатлена от руските танци и цялостното представяне, директорката предложи „Петрушка” да се изявят и пред по-голяма публика.

Че е научила много интересни неща и си е припомнила познанията си по руския език, сподели и старши експертът по начално образование в РУО Анета Марянска, която също поздрави учениците и учителката им.

Любопитното е, че самата Л. Попова е завършила руска гимназия и придобива втора специалност по руски език в тогавашния Висш педагогически институт в Благоевград. През 2019 г. след спечелен конкурс на МОН заминава за Одеса като преподавател по български език на диаспората ни там. Пандемията и лични причини налагат учителката да прекрати мисията си и да се върне в България. Пред „Струма” Л. Попова каза: „Тогава обаче си зададох въпроса – след като мога да уча украинчета на български, защо да не мога и нашите деца на руски език”.

Последва обсъждане на родителска среща и клубът стартира дейност с 15 деца, основно от 4 „б” и две от 4 „а” клас. Заради ремонта на покрива на училището /когато четвъртокласниците на 2-о ОУ учеха в сградата на Американския университет/ и след това онлайн обучението заниманията не се провеждат. Така всъщност се оказва, че децата са успели да постигнат този забележителен напредък в областта на руския език само за изминалите 3-4 седмици, откакто се обучават присъствено.

„Има деца, които виждам, че изучават руски език с огромно желание. Дори и неща, които не сме учили, те вече самостоятелно вкъщи си четат, гледат филми и един вид се самообразоват”, констатира Л. Попова и издаде в аванс, че предвижда следващата представителна изява на „Петрушка” да е през юни 2022 г. – за Международния ден на руския език.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. поручик Ржевский

    Браво, като направят и клуб по китайски ще покрият най-разнространените езици след половин век!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *