В благоевградското VІІ СУ „Кузман Шапкарев” откриха първия в областта иновативен СТЕМ център, в кабинетите с космически дизайн ще подготвят учениците за професиите на бъдещето

С фестивал на природните науки и математиката в VІІ СУ „Кузман Шапкарев” – Благоевград вчера бе открит първият в областта СТЕМ център за откриватели. Това става възможно, след като от най-голямото средно училище в областта кандидатстваха по Национална програма „Изграждане на училищна STEM среда”, а проектът, чийто автор е директорът на VІІ СУ д-р Лилия Стоянова, бе одобрен за финансиране в размер на 300 хил. лв.

За година и половина упорит труд, съпътстван с безсънни нощи и предизвикателства, екипът на д-р Стоянова, включващ и архитект инж. Димитрина Митрева, графични дизайнери, специалисти в областта на мебелното обзавеждане и в подбора на технологично оборудване от последно поколение, успяха да преобразят и да създадат изцяло нова за образователната ни система концепция, с която VІІ СУ „Кузман Шапкарев” става училището на бъдещето.

Цялостната трансформация на училищното пространство започва от осветена арка с надпис „STEM“, която отделя обособените кабинети по физика и математика, химия и биология и природни науки от останалите помещения на третия етаж. В отделеното коридорно пространство са обособени вълнообразни мултифункционални ниши с изпъкнали и вдлъбнати места до вратите, вълнообразни пейки за сядане, с LED ленти, осветяващи информационни табла, контакти за зареждане на таблети и телефони, срещу които е предвидена стена за творчество на учениците. Върху нея може да се катерят, рисуват, творят, генерират.

Целта е с новата учебна среда (физическа, дигитална и съдржателна) младите хора да се подготвят за успешна бъдеща реализация в различни сфери на живота, развивайки своето логическо мислене, умения да решават проблеми, дигитална грамотност, емоционална интелигентност.

 „Най-голямата ми радост е, че освен целия екип, много ученици също изявиха желание да се включат и помагаха. Основната идея е всяко дете да открие своето място в училище, защото тогава няма нужда да го мотивираш”, сподели д-р Стоянова и заедно с началника на Регионалното управление на образованието Ивайло Златанов срязаха лентичката на новия СТЕМ център.

С неприкрит интерес гостите – учители и директори, влязоха в отличващия се с космически дизайн кабинет по физика и математика, оборудван със станции за експерименти, подвижни СЕТ лаборатории за експериментална работа и маси с мултисензорни екрани /touchscreen/. Мнозина от присъстващите извадиха телефоните си, за да снимат и асиметричните шкафове със стъклени витрини, интерактивна маса, лаборатория и вградена стена с експозиция на динозаври, животни и растения на кабинета по химия.

Не по-малко впечатляващи са и зоната за релакс в обособен зелен център с два цилиндрични вертикални аквариума във фоайето, вертикални градини, обхващащи и двете стълбищни клетки и стъклена част от стената с бонзай и декоративна растителност. В зеления център е разположен и кабинетът по природни науки с иновативни решения на флората и фауната под формата на декорация от двете страни на зоната за експерименти, както и естествени пънчета в четирите цвята на STEM науките – жълто, синьо, червено и лилаво.

Всяко помещение е със стъклени врати и е оборудвано с модерни модулни маси, които позволяват разместване по предназначение – за самостоятелна работа или кръгла работилница за проекти, насърчаваща креативното мислене и екипната работа. Чрез възможностите на интерактивния софтуер mozaBOOK, безжичните лаборатории, роботизирания кът и всички предвидени интерактивни средства се разработват уроци и казуси, които ще научат децата как различните научни дисциплини се интегрират и работят заедно. Чрез това учебно съдържание в смесената учебна среда се демонстрира на учениците как научният метод може да бъде приложен в ежедневието. 

Работилниците за проекти в дъното на всеки от кабинетите разгръщат възможности на  проектно базиран или проблемно базиран образователен процес. Предвидени са модерни методи за преподаване и оценяване, аналитични рубрики, тестове за ученици и пълно портфолио от експерименти.

„Факт е, че физическата среда възпитава, мотивира и учители, и ученици. Радвам се, че идеята на г-н Вълчев е намерила едно практическо място за реализация”, каза началникът на РУО и поздрави д-р Стоянова и колектива на VІІ СУ.

Гости на откриването на фестивала бяха и ученици, и учители от столичното 68-о СУ „Академик Никола Обрешков”.

„Ние също спечилихме и изграждаме СТЕМ център, но когато видях клипа на VІІ СУ, си казах, че това не е възможно и е някава футуризация. Ето, ще се случи, Вие сте много по-напред от нас”, коментира директорът на 68-о СУ Румяна Парцова.

В унисон с интегрирано учебно съдържание, подпомагащо развитието на STEM компетентности, технологии, съобразени с целите на учебната програма и създаващи условия за практическа работа със съвременни инструменти, бе и фестивалът по природни науки „Диамантът е въглен, справил се със стреса“.

В тримерен урок учителката по химия д-р Илиана Янева акцентира на свойствата на въглерод, аутропните му форми – графит и диамант. Бе обяснен блясъкът на диамантите с физичните явления и тяхната красота и скъпоценност от физична гледна точка от Валентина Димитрова – учител по физика и астрономия, а преподавателката по биология Румяна Икономова даде съвети, свързани с преодоляването на стресовите ситуации.

Началникът на РУО Ив. Златанов и д-р Л. Стоянова срязаха лентичката на новия СТЕМ център

Атрактивни ученици с артистични умения представиха сценката „Диамант и графит“, а гостите от столичното 68-о СУ „Акад. Никола Обрешков“ достойно се включиха със скрач-игра, презентация, свързана с диаманта, и представиха новите учебни предмети – „Природа и дигитален свят“ и „Интерактивен графичен дизайн“.

Учениците представиха невероятни макети, които затрудниха журито в излъчването на първите три места. Предвидените награди и грамоти стимулираха участниците за нови изяви, а танците след фестивала обединиха младежите от двете училища, които предстои да партнират в следващите формати на фестивала.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *