В Брюксел отварят музей на котката

Белгийският художник Филип Гелук представи своя проект за музей на котката, който ще отвори врати в Брюксел през 2023 г. Музеят на котката и хумористичната рисунка ще се намира близо до Кралския дворец в историческия център на белгийската столица. Строежът на сградата ще започне през 2020 г., информира БТА.

Художникът на комикси и властите в родния му град Брюксел сключиха договор за партньорство, с който ще бъде сложено началото на осъществяването на проекта на стойност 16 000 000 евро. За Гелук това е сбъдване на детска мечта. Реализирането на проекта ще даде възможност Брюксел да стане третият град на комиксите в Европа, след Лондон и Базел, където има музей на карикатурата и хумористичната рисунка.

Бъдещият музей ще се помещава в 7-етажна сграда с площ 4000 кв. м, проектирана от белгийския архитект Пиер Ебелинк, и ще включва три главни секции. Първата от тях ще проследи 40-годишния живот на създадения от Гелук персонаж на котката посредством изображения върху екрани, скулптури, рисунки и скици. Другите две секции пък ще са посветени на художници и скулптори, от които се е възхищавал Гелук – Пикасо, Сезар, Сулаж.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *