В Горна Гращица се оплакват от слаба черешова реколта, но се хвалят с много новодомци, 10 къщи продадени наскоро на виладжии

Състоянието на черешите в кюстендилското село Горна Гращица е доста зле, констатира кметът Кирил Кирилов. Масивите пострадали след поредицата аномалии във времето. „Имаше мъгли, отрицателни температури. Изобщо положението не е много розово”, добави той.

Според регламента пръскания по черешовите насаждения се извършват до 10 часа, тъй като напоследък се наблюдавали и повече пчелари в селото. „Всички говорят за синдрома на празния кошер, при нас ги няма тези неща. Пръскат се черешите. Сега в момента се правят пръскания срещу листна въшка, плъзнала по блоковете. Не всички хора обаче предприемат тази мярка. Например един стопанин, ако не напръска, то болестите от неговите череши прескачат в съседните. Преди време беше по-добре, тъй като пръсканията се извършваха със самолет, след това хеликоптер и горе-долу се пръскаха всички едновременно. Имаме много хектари с насаждения. Но хората вече не ги гледат интензивно. Дали заради ниските цени, които ние не ги определяме. Цените ги определя купувачът. Пазарът се свива и при този бизнес, дребните собственици се отказват от тази култура, тъй като търпят загуби”, каза още селският първенец.

Наблюдавали се нови насаждения от череши в Пловдив, Карнобат, които се явяват конкуренция. „Нашите череши в Горна Гращица са по-старички. Имаме дървета на по 50-60 години, но дават плод, който може да роди 10-15-годишно дръвче. Общо взето слаба реколта”, каза Кирилов.

Като положителна тенденция той очерта интерес към купуване на къщи. Наблюдават се хора от Кюстендил, София, дори и от Пловдив, които се интересуват. „Възстановяват имоти и доста по-западнали, като целта на стопаните е не за постоянно пребиваване, а за да си обособят вили. Вече почти всички къщи, заявени за продажби, имат нови собственици. Нашето село е богато на вода. Много се радвам от този интерес”, сподели селският първенец.

Според неговата статистика около 10 къщи са продадени, а има и сделки в процес на финализиране. Жалкото обаче е, че липсват млади хора по селата. На територията на населеното място шест-седем човека са самотноживеещи възрастни, за които полагат грижи от Социалния патронаж.

„Година и половина, откакто съм кмет, направих засега едно общоселско събрание, дадох някои обещания, тези в правомощията ми съм гледал да изпълня. Искам да организирам още едно събрание, противоепидемичните мерки усложняват донякъде тези неща. Работя добре с общината и с кмета Паунов, с чието съдействие получихме миналата година средства за покрива на черквата, сега чакаме от патриарха пари за реставрация чрез Агенцията по вероизповедания “, обобщи кметът Кирил Кирилов.

Сред намеренията му са да направи и интернет страница на селото, с която да популяризира населеното място. До новопостроен параклис „Свето Успение Богородично” има чешма с лековита вода, помага за лечение на очите. „Там съм виждал да спират и коли с варненска регистрация. До параклиса има и информационно табло, което указва свойствата на водата”, каза кметът на село Горна Гращица.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *