В двора на черквата „Свети Никола” в кюстендилското село Слокощица замесват богородичния хляб за Панагия тази година

Дворът на черквата „Свети Никола” в кюстендилското село Слокощица е тазгодишното място на замесване на трите богородични пити за празника Панагия в областния град. Всяка година от общинския отдел „Култура” избират църковен храм в различните населени места, за да акцентират на неговото състояние и архитектура. На 15 август е Успение на Пресвета Богородица и Кюстендил отбелязва Панагия – Въздигане на хляба, като събитието се провежда ежегодно от 2008 година и се организира от община Кюстендил.
Преди Успение Богордично се представя традицията по замесването на богородичния хляб с мълчана вода и изпичането му в подница. Тази година три възрастни жени ще предадат опита на девойки в църковния двор на село Слокощица.

Самото действие около хляба наподобява черковното тайнство. Освещава се житото, предметите, свързани със замесването, са изпълнени със сакралност. Жената-майка учи и предава тайнството на най-личните момичета.

В този хляб е вплетена вяра, майсторство и автентичност – такива, каквито са предавани от майки на дъщери, от род в род.

На 15 август по традиция жените в Кюстендил месят хляб с молитва за добруване, украсяват ги с пластики, изразяващи най-значимите идеи от бита и ги занасят в храма с благодарност към Богородица.

Панагия е името, с което се нарича Богородица, въздигането и обредното разчупване на хляба, неговото преломяване и изяждане заедно. Панагия е практиката на Христос и апостолите, на древната църковна община, преминала през времена и различните култури – съхранена от дедите ни и донесена до наше време чрез празниците на църквата и народната традиция. Панагия са медальоните с богородични изображения, които йерарсите носят. На Панагия са наречени църкви, крепости, дори и градове.

Богородичните пити, омесени в двора на черквата „Свети Никола” в село Слокощица, ще бъдат раздадени навръх 15 август на подредено изложение на обредни хлябове в градинката пред Обредния дом в Кюстендил. В програмата са включени водосвет за здраве и благоденствие, празнична програма, етнографско представяне на културното наследство. 

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *