В Дупница до момента няма родител, пожелал да ваксинира детето си срещу Ковид-19, ромите от „Гиздова махала” са категорично против по религиозни причини

В Дупница до момента няма родители, пожелали да ваксинират детето си срещу Ковид-19, показа репортерска проверка на „Струма”. Ромите от „Гиздова махала” пък са категорични, че няма да ваксинират децата си по религиозни причини.

“Нито един родител не е изявил желание да ваксинира децата си срещу К-19. В моята практика имам 491 деца на възраст до 18 г. Според мен масовото ваксиниране на деца може да започне след 1-2 г., когато има яснота за ефективността на ваксините. За момента интересът е нулев”, заяви педиатърът и личен лекар в Дупница д-р Калин Петров.

От кабинета на бившия депутат от СДС д-р Лорета Николова, в момента общински съветник в ОбС – Дупница, заявиха: “Сред пациентите ни има и деца, но до тази момент няма желаещи родители да ги ваксинират. Днес през кабинета минаха 10 души за ваксини, най-младият от тях беше роден през 1996 г.”.

От РЗИ в Дупница съобщиха, че родителите може да ваксинират децата си при тях или при личните лекари. Засега обаче желаещи няма.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с ромския лидер на най-многолюдния квартал в Дупница “Гиздова махала” Калин Георгиев с въпроса каква е нагласата в махалата и защо родителите не желаят да ваксинират децата си. Ето какво отговори той:

„В квартала има над 500 деца до 18 г. Никое семейство от махалата няма да ваксинира децата си, включително и аз моите. Нашите религиозни убеждения са такива. Почти всички от махалата членуват в Петдесятната църква или са съботяни. Ние имаме различно отношение към ваксините.

Не сме против здравеопазването, напротив, майките на малките деца при нужда веднага търсят лекарска помощ в болниците в Дупница. Отношението ни е само срещу ваксините. Ще се борим до последно срещу ваксинирането”, категоричен бе К. Георгиев.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. д-р Ох Боли

    Ромеите да ги карантинират тогава в маалата без право да излизат от там и да разнасят заразата и да ги оставят на естествения подбор, щом не искат ваксина!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *