В дупнишкото село Джерман не вярват, че някой политик ще се загрижи за хората, цитират поговорката „Атовете се ритат, а магаретата реват”

В дупнишкото село Джерман хората не се вълнуват толкова от развихрилата се война между първите мъже в държавата, колкото от скъпотията. Вчера предиобед и върналият се от Италия наскоро гурбетчия Димчо Андонов на чаша кафе в центъра на селото разказваше на съселянина си Илчо Стоянов: “Много от хранителните стоки в Италия са по-евтини, отколкото тук. В България заплатите са най-ниски, а цените са високи, но не тъгувам за времето преди 10 ноември 1989 г. Аз съм на 50 г. и закачих малко и от времето на соца. Сега може да пътуваме където си искаме, да работим в чужбина, а по Бай Тошово време не смеехме  да трепнем. Виж, сега протестират хората, без никой да ги закача, а преди за такова нещо не можехме дори да помислим. Сегашното време по ми харесва. Свободен си да правиш каквото си искаш, но в рамките на закона”, заяви Димчо Андонов.

Илчо Стоянов пък бе на друго мнение: “Ще го търсим старото време. Сега всеки си прави каквото си иска. От няколко дни се увеличиха бездомните кучета в селото. Новодошлите са с ушни марки, сигурно са от някой приют за кучета и са докарани и изхвърлени тук. Навъртат се около детската площадка зад кметството. Ще нападнат някое дете и ще стане лошо.

Младите се надигнаха на протести по жълтите павета, но какво от това? Ще свалят Бойко, друг като него ще дойде на власт. За нас, обикновените хора, все е лошо. “Атовете се ритат, а магаретата реват” е казал народът. Беднякът си е пак бедняк, който и да дойде на власт. За нас никой не мисли. Животът на младите, а и на нас става все по-труден. Не се издържа и затова скочиха младите. Не вярвам да свалят Бойко Борисов”, заключи Илчо Стоянов. Той се похвали, че в селото вече имат вода, което е проблем от години, но не се знае докога.

Въпреки че държавата се тресе от протести и компромати, животът в селото тече монотонно, без много емоции. Три лястовичи семейства са свили гнезда в стълбището на кметството. Кметът на селото Ангел Цветков не е много очарован от заселилите се птички, тъй като цапат стълбището, но не разваля гнездата им по настояване на съселяните си, които смятат, че присъствието на лястовиците е добра поличба за селото.

Другата тема, която вълнуваше вчера хората в селото, е, че собственикът на кафене в центъра на Дупница Ванцети Стойчев е открил змия в мазето на кокетната си къща в село Джерман. Той извикал пожарникари, те хванали влечугото и го пуснали в планината над селото.

Възрастни жени, седнали на раздумка пред магазина в селото, коментираха: “Във всяка къща има змия, закрилница на дома. Такива змии не се убиват. Те пазят живеещите в къщата от злини”.

Дворът на къщата на Ванцети Стойчев, който е опасан с висока ограда, е добре поддържан, тревата е окосена. Не е ясно как змията е влязла в мазето на къщата.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *