В заведенията на пламналия от коронавирус Благоевград десетки пушат от едно наргиле, лекарите категорични: Така се разнася заразата

В благоевградските заведения не се притесняват от разпространение на коронавирус чрез наргилета. Тази „екстра” се предлага на клиентите в повечето централни кафенета, като цените варират. В „Лилавото“ едно наргиле е 10 лв., във „Вижън” – 17 лв., а в „Рафи“ – 15 лв., показа репортерско проучване. Наргилетата са изложени в заведенията, но техен собственик е фирма, която се занимава с този бизнес, и когато клиент поиска да пуши, сервитьорите се обаждат на така наречените „наргилисти“, които идват и предлагат услугата. Така се практикува във всички заведения, като обичайно най-много желаещи да пушат наргиле са във вечерните часове.

Отделно от това, ориенталските водни лули се предлагат в търговската мрежа, но интересът към тях не е засилен, тъй като един от специализираните магазини за наргилета на ул. „Тракия” срещу НОИ, е затворил преди два месеца и на негово място сега има друг търговски обект. В съседство има табаче, в което се продават наргилета, като цените варират от 10 до 200 лв., според големината, но търсенето е занижено. Магазинерката признава, че на месец я продаде едно наргиле, я не. Явно модата е да се пуши в барове, нощни клубове и кафенета.

Според лекари наргилетата са рискови, тъй като са потенциален инкубатор на вируси, а ползването на различни мундщуци не е никаква гаранция срещу заразяване.

Както вече бе съобщено, една от възможните причини за смъртта на 19-годишния абитуриент от Велико Търново вследствие на Ковид-19 е именно пушенето на наргиле. Кметът на града дори написа писмо до правителството с искане пушенето на наргилета да спре, защото няколко човека пушат с един накрайник.

Още при въвеждането на извънредното положение на 13 март Общинският съвет по наркотични вещества в Благоевград поиска да бъде въведена забрана за пушене на наргилета в заведенията, като изпрати официално писмо с това предложение до тогавашния министър на здравеопазването Кирил Ананиев. В него бе посочено, че от 12.03.2020 г. е забранено предлагането на наргилета в Обединените арабски емирства с цел ограничаване на разпространението на коронавирус.

От Световната здравна организация (СЗО) предупреждават, че наргилето в никакъв случай не е алтернатива на цигарите. Димът от него по съдържание на никотин, канцерогени и въглероден окис превишава много повече цигарения дим, а една употреба на наргиле дневно се равнява на десет изпушени цигари. Пушачите на наргилета често имат инфекции на гърлото и белите дробове. До забрана на наргилетата обаче не се стигна.

Въпросът стана актуален след заразата на абитуриенти с коронавирус от Велико Търново и след смъртта на 19-годишния младеж.

Новият здравен министър проф. д-р Костадин Ангелов заяви, че не възнамерява да налага забрана на пушенето на наргилета, но че са били дадени ясни указания на заведенията, за изпълнението на които ще се следи.

В Благоевград обаче хората са скептични, а коментарът им е, че никой не следи за мерките. Вечер се вижда как младеж с наргиле в ръка притичва от едно заведение в друго. А градът и регионът ни са в топ 3 с най-много заразени с Ковид-19.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *