В клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград ще изследват и за мутации на Ковид-19

В клиничната лаборатория на МБАЛ – Благоевград ще се правят изследвания и за мутации на Ковид-19. Комплектът, или така нареченият кит, със 100 проби вече е заявен и се очаква да бъде доставен до края на седмицата, заяви началникът на болничната лаборатория, вирусологът д-р Цветанка Иванова.

Изследванията за известните към момента английска, бразилска и южноафриканска мутации ще се правят на доказани чрез PCR тестове положителни проби за коронавирус на съмнителни пациенти, които са били в чужбина или са имали контакт с близък, който е бил зад граница. В случай че се докаже наличие на някоя от мутациите, пробите ще бъдат изпращани в София за потвърждение. Първите проби, които ще бъдат изследвани, са на мъж и жена с коронавирус, които наскоро са се прибрали от Англия. Двамата са на лечение в благоевградската болница, като състоянието им е средно тежко, мъжът е с пневмония. Техните проби, както и на още един съмнителен пациент, който също е с Ковид-19, са замразени и ще бъдат изследвани за евентуални мутации.

„Целта е да се установи честотата на разпространение на мутациите. В страната засега е засечен английският вариант, а другите два не са установени. Благоевград не е изолиран остров на спокойствието, вирусът продължава да циркулира, важно е да се проучи доколко е мутирал”, обясни за „Струма“ д-р Цветанка Иванова.

Иначе за последната седмица се запазва тенденцията на относително спокойствие и по-слабо разпространение на коронавируса. Обичайно най-малко са установените случаи през почивните дни, тъй като тогава са и по-малко изследванията. Най-висок е броят им в понеделник, като вчера положителните проби за Ковид-19 бяха 12, също колкото и преди седмица. Студеното време и отрицателните температури способстват за по-слабото разпространение на коронавируса. Интересното е, че това важи и при горещо време. Оптималните температури, в които вирее коронавирусът, са между 18-20 градуса, показват наблюденията на лекарите.

Според д-р Иванова разхлабването на мерките – присъственото обучение на учениците и отварянето на заведенията, неминуемо ще се отрази върху покачване на броя на заразените, като това ще си проличи най-изразително в средата на март.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *