В конкуренция с 1200 ученици възпитаници на СУ „Никола Вапцаров“ с първо и трето място в конкурс за Търновската конституция

В конкуренция с над 1200 ученици от цялата страна възпитаниците на СУ„Никола Вапцаров” – Хаджидимово Георги Спахиев и Милка Воденичарова заслужиха първо и трето място в националния конкурс под наслов „140 години Търновска конституция”. Това е поредният успех за талантливите единадесетокласници, чийто консултант и ръководител е старши учителят по български език и литература Заприна Глушкова.

До финала на XXVII издание на националната надпревара, развиваща интереса на учениците към българската история, бит, култура, материални и духовни ценности, бяха допуснати 350 от участниците. Представителите на училището в Хаджидимово бяха сред поканените на събеседване, за да защитят труда си. Георги Спахиев спечели първо място с реферата си „Ново Ляски – живата памет на едно малко „позабравено“ селце“, а Милка Воденичарова защити трето място с презентация на тема „Генерал  Константин Жостов – един достоен български офицер“. С отличното си представяне и призово класиране двамата ученици получават правото да кандидатстват за едногодишна стипендия от МОН по Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби в държавни, общински и частни училища.

Впечатляващ е фактът, че за трета поредна година ученици на г-жа Глушкова получават такава възможност, като през 2018 и 2019 г. училището имаше по 1 носител на такава стипендия, а сега двама ученици придобиват право да се кандидатират за нея.

По традиция конкурсът бе съпътстван и с раздел „Мисия учител” в който участваха над 200 преподаватели. Сред отличените е Заприна Глушкова, която представи добра практика – „Седем години – един живот на крилете на приятелството“ и есе „Мисията учител и как практиката допълва наученото в университета”.

При завръщането си от Велико Търново, където се състоя официалната церемония по награждаването, директорът на училището В. Петрелийска със задоволство констатира, че право за кандидатстване за едногодишна стипендия от МОН ученици получават за трета поредна година.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *