В кюстендилската галерия връчват за девети път Националната награда по живопис на името на Майстора

Кюстендилската галерия се стяга за честването на 139 години от рождението на Владимир Димитров-Майстора . На 1 февруари  2021 г. от 12:00 ч. в Художествена галерия „Владимир Димитров-Майстора“ ще се състои деветото издание и церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година. Учредена е от община Кюстендил и ХГ „Владимир Димитров-Майстора“, Министерството на културата и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването й се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов, Анета Дръгушану, Захари Каменов и Елица Тодорова. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. „Рисуването е моят живот и така ще бъде до последно!“, споделя Елица Тодорова, чиито най-нови творби ще бъдат показани в деня на честването. Тя е удостоена със званието „Почетен гражданин на град Кюстендил“.

В залите на галерията присъстващите на събитието ще могат да разгледат представителната постоянна експозиция с творби на Майстора, изложбата „120 години от рождението на Асен Василиев“ и експозиции с творби на Николай Дюлгеров и Стоян Венев.

В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей „Владимир Димитров-Майстора“ в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *