HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

В кюстендилските села си честитят след баня

Жителите на зеленчукопроизводителното село Жабокрът в община Кюстендил се оплакват от воден режим в най-големите жеги, заради който не могат да се изкъпят или да ползват пералните си. Това разказа председателката на читалището в селото Милена Стоименова.

„В събота имахме вода цял ден и налягането беше добро, така че се изкъпахме, а по махалата хората си честитяха като едно време „честита баня”, това е срамота, в кой век живеем, че да се радваме, че имаме вода на чешмата?!”, коментират живеещите в селото, намиращо се на 5-6 км от областния център Кюстендил.

Над 10 села в региона са на воден режим или са с ограничено водоподаване заради намалял дебит от водоизточниците при горещините, отговориха от “Кюстендилска вода” на въпроса защо има режим на водата в селата.

Най-сериозен е проблемът с питейната вода в общините Кочериново – така е всяко лято в района, Бобошево и Бобов дол. И близкото до Кюстендил село Дворище е на воден режим, за което има и заповед на местния кмет. В останалите села кметовете създават график за водоползването според дебита, казаха от “Кюстендилска вода”.

Според запознати за обявяването на воден режим се иска специална кметска заповед, а местните управници избягват да го правят и решават ситуацията конкретно, според случая.

Кметът на Кюстендил Петър Паунов забрани със специална заповед ползването на питейна вода за напояване, за поливане на зелени площи и градини, за миене на улици, на моторни превозни средства и всякакви други нерегламентирани разходи на вода от ВиК мрежата.

„Нарушителите ще бъдат санкционирани по Наредбата за обществения ред – глобата е от 50 до 500 лева”, казаха от община Кюстендил. Според общинските чиновници ситуацията в областния център все още е нормална, въпреки високите температури и намаляването на нивото на реките в региона.

За поддържане на нормалното налягане освен подаваните 240 литра в секунда за Кюстендил, вода се подава и с помпи от над 20-те кладенеца по река Струма.

Само преди няколко дена, в началото на седмицата, сериозна авария остави без вода за около ден живеещите в кварталите около градския плаж, оплакаха се от домакинствата в тази част на града.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *