В Кюстендилско дисциплинирани за ваксина са хората над 65 години, с две игли са близо 9000

Хода на имунизационния процес в Кюстендилски регион обсъдиха на заседание на Областния оперативен щаб. Свика го губернаторът инж. Александър Пандурски.

„Епидемиологичната обстановка бележи подобряване, но това не бива да ни успокоява. Напротив, за да избегнем следващата вълна на Ковид-19, трябва да се продължи активно имунизационният процес“, заяви инж. Пандурски. От началото на кампанията в областта са поставени общо 25 414 дози ваксина срещу Covid-19 (с ваксини на „Пфайзер“, „Модерна“, „АстраЗенека“ и „Янсен“), от тях 10 460 лица са със завършен ваксинационен цикъл. С първи прием са обхванати 14 728 лица, а с втори прием – 10 795 лица. В седмицата от 24.05.2021 г. до 30.05.2021 г. на територията на област Кюстендил са приложени общо 2200 дози ваксина от всички видове.

Директорът на РЗИ д-р Златко Величков уточни, че с цел увеличаване на имунизационния обхват срещу Covid-19 и във връзка с писмо на Министерство на здравеопазването са изпратени писма до кметовете на всички общини на територията на област Кюстендил за разработване на мерки за повишаване на обхвата на персонала на учебни и социални заведения, предприятия и райони с концентрирани малцинствени групи.

„Изпратени са и писма до кметовете на всички общини на територията на област Кюстендил за обхващане на желаещите от туристическия бранш с предпочитаната от тях ваксина“, заяви още директорът на РЗИ.

„С отзвучаването на пандемията намалява и страхът, който хората изпитват, и това ги кара да отлагат тази стъпка“, обясни д-р Александър Величков, директор на МБАЛ „Д-р Никола Василиев“- гр. Кюстендил.

Всички се обединиха около идеята за по-мащабна информационна кампания.

Директорът на РЗИ представи данни и за ваксинирани групи лица: възрастни хора между 45-65 г. – 6837; възрастни хора над 65 г. – 8456; лекари – 496; помощен персонал в лечебни заведения – 26; помощен персонал – 276; дентални лекари – 108; магистьр-фармацевти – 51; помощник-фармацевти – 17; домуващи в социални институции – 408; персонал в социални институции – 142; педагогически специалисти – 593; непедагогически персонал (детски градини и училища) – 20; специалисти здравни грижи – 504; персонал на ферми за отглеждане на норки – 5, и представители на сферата за масово осведомяване – 35. Имунизираните лица, пряко ангажирани с организацията и провеждането на парламентарния изборен процес, са 1283. Служители, участващи в поддържането на функционирането на основни за обществения живот дейности – 725. Уязвими групи от населението поради високия епидемиологичен риск от инфектиране, свързани с условията и начина им на живот – 1519, и други – 3513.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *