В локдаун: Френски министри пият шампанско на “тайно парти”

Вътрешният министър на Франция Жерал Дарманен поиска в неделя от полицията да разследва твърденията за тайни вечери във висшето общество в Париж, след противоречив телевизионен репортаж, излъчен в петък, съобщава RFI, цитирана от vesti.bg.

Той призова за съдебно преследване на организаторите и на участниците в тези вечери, ако се потвърди, че са нарушавали ограниченията, наложени заради пандемията от COVID-19.

Телевизионният канал M6 излъчи в петък вечерта репортаж за “тайни партита” на висшата класа в Париж, на които гостите не носят маски, въпреки факта, че ресторантите са затворени от края на октомври, а Франция току-що влезе в третия си национален локдаун.

В репортажа, един от организаторите на тези вечери, чиято самоличност все още не е потвърдена, твърди, че министри са присъствали на вечерите, които стрували между 160 и 490 евро на човек.

На кадрите, заснети със скрита камера на място, описано като “таен ресторант, намиращ се в елитните квартали на столицата”, могат да се видят сервитьори и клиенти, които не носят маски и не спазват социална дистанция.

Телевизия M6 освен това е получила кадри от платено парти, където десетки гости се появяват без маски, някои се целуват, преди да се насладят на меню, включващо хайвер и шампанско.

Достоверността на тези факти не в проверена, но те вече предизвикват възмущение в момент, когато ресторантите трябва да останат затворени като част от мерките за ограничаване на епидемията от COVID-19, а клиентите им трябва да бъдат доволни, че могат да си вземат храна за вкъщи.

Полицията в парижката префектура е започнала разследване по искане на министър Дарманен.

“След репортажа по M6, аз помолих префекта на полицията да провери точността на изложените факти и, ако те бъдат потвърдени, да преследва организаторите и участниците в тези тайни вечери”, написа министърът в социалната мрежа Twitter.

“Няма такова нещо като безплатен пропуск за министри”, каза министърът на икономиката и финансите Бруно Льо Мер по радио RTL.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *