В Македония и Сърбия живо агне върви по 4 лв./кг, маруля 10-15 ст., краставици по 1 лв./кг

Агнешко и салати от Македония, и яйца и козунаци от Сърбия ще сложат на трапезата си за Великден живеещите в Кюстендил и региона. От началото на април коли с кюстендилци редовно „отскачат” до съседните Македония и Сърбия на шопинг, за да подсигурят евтино агнешко за празничната си трапеза, казват от двата гранични пункта Гюешево и Олтоманци.

Най-много коли с тръгнали на пазар има в събота, когато в най-близките градове Крива паланка и Босилеград има традиционни пазари, казват още работещите на двете ГКПП-та. Много от пътуващите предпочитат да си купуват месото от магазините, още повече че в Крива паланка има няколко, в които може да се пазарува и с български дебитни и кредитни карти, издават кюстендилци и допълват, че така не им се налага да сменят пари.

Килограм агнешко струва 10 лв., а пилешките пържолки вървят по 4 лева/кг. Толкова струва и бялата риба, а любимите на кюстендилци плескавици, пълнени пилешки гърди, пълнени кюфтета или други месни деликатеси се продават на бройка за по 0.70-1 лев, но вкусът им напомня продуктите по времето на социализма в България, споделят редовни клиенти на магазините в Крива паланка.

В сръбския Босилеград килограм агнешко се предлага по 8 лв., а това е доста по-евтино, отколкото цената на агнешкото в българските магазини, които го предлагат срещу 14-16 лв. килото, и то цяло, на половинки и четвъртинки, коментират кюстендилци. Запознати с възможностите за пазар в двете страни заявиха, че от няколко дни при съседите особено изгодно е да се купи живо агне, като цената е 4 лева за килограм.

„Продавачите ти разфасоват животното на място, но ти оставят всичко, включително главата и дреболиите. Излиза по-евтино и е съвсем прясно“, коментират пътуващи ежедневно за пазар в съседните страни и допълват, че когато продуктите, закупени в съседните държави, са до 5 кг на човек за собствена консумация, на граничните пропускателни пунктове не правят проблем.

Положението с яйцата е подобно. В Кюстендил те се предлагат по 23 ст. за бройка, а в Босилеград – 20 ст. Опаковката в големите супермаркети излиза 1,99 лв. Масово обаче кюстендилци обикалят местния кооперативен пазар и купуват от бабите уж пресни домашни яйца или предпочитат да си купуват домашни яйца от пазара в Крива паланка на 15 ст. бройката.

Истински хит са и македонските козунаци, които се търгуват срещу 2 лв. за 400 грама. Цената е същата и в България, а разликата е, че в съседната ни държава е правен с истински яйца и мляко, а не като българските – с яйца на прах и сухо мляко, обясняват кюстендилските домакини.

А зелените салати в Крива паланка от месец се продават за 10-15 ст. бройката, докато в Кюстендил хубавите зелени салата се търгуват срещу 50-60 ст. Подобно е съотношението и при зеления лук, репичките и краставиците, които струват 1 лв. килото, казват редовно пазаруващи в съседна Македония.

От днес /06.04.2017 г./ до дните след Великден обаче ще има засилен постоянен контрол на граничните пунктове за нерегламентиран внос на месо, яйца и всякакви животински продукти за великденските празници и Гергьовден, разкриха работещи на митническия пункт Гюешево.

Преди няколко дни митничарите на ГКПП – Гюешево, докато проверявали за контрабандни стоки, се натъкнали и върнали около 20 килограма картофи, купени в Македония. Нарушителят казал, че купил картофи за семе заради добрия сорт, което също е забранено, коментираха на ГКПП – Гюешево.

ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *