В навечерието на изборите по предложение на ректора проф. д-р Б. Юруков вдигнаха с 10% заплатите в ЮЗУ

С 3 737 228 лв. е нараснал финансовият резерв на университета, сочи в доклада си главният счетоводител Тр. Мудурски

По предложение на ректора на ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград проф. д-р Борислав Юруков и след  отчетено отлично финансово състояние заплатите в университета скочиха с 10%.Това е второто в рамките на една календарна година увеличение, след като на предишното Общо събрание през месец декември м.г. проф. Юруков обеща да вдигне заплатите с 5-10%.

На последното заседание на Академичния съвет, проведено миналата седмица, главният счетоводител на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Трендафил Мудурски докладва за финансовото състояние на университета за изминалия мандат. В изложението си той посочи значително нарастване на капитала и финансовия резерв на висшето училище.

Активите за трите години (2016, 2017, 2018) са се увеличили с 10,03%, в това число паричните средства с 19,68%, а капиталът е нараснал с 8,12%. Финансовият резерв на университета за изминалите три години е нараснал с 3 737 228 лв. Тези отлични резултати са постигнати в условия на пазарен механизъм за финансиране и трансфери, определяни на база качествено образование и резултати от реализацията на пазара на труда. 

Главният счетоводител подчерта, че през последните три години финансовите отчети на университета са заверени от Сметната палата с най-високата възможна оценка – „без резерви“. В заключението си той определи финансовото състояние на университета като „отлично“. 

След изслушването на доклада ректорът на университета проф. д-р Борислав Юруков напомни за обещанието си, дадено на предишното Общо събрание, и как от първи януари 2019 г. заплатите в университета бяха увеличени с 5%.

„Положителните финансови резултати, обявени от главния счетоводител, ми дават основание да увеличим заплатите от първи септември 2019 г. с още 10 процента“, заяви по време на заседанието проф. д-р Борислав Юруков.

По този начин Югозападният университет „Неофит Рилски“ заема водещо място по средна работна заплата сред университетите в страната.

Както „Струма“ писа, в навечерието на изборите за ректор бяха пуснати и рекорден брой от 55 конкурса за заемане на академични длъжности. За нуждите си от ЮЗУ решиха да „произведат“ 27 главни асистенти, 21 доценти и 7 професори, което е безпрецедентно кадрово развитие в цялата история на висшето училище. Наскоро университетът даде и 300 000 лв. за 400 таблета, които да са в помощ на преподавателите при изпълнение на служебните им задължения.

Наред с това преди откриването на новата академична година  започна мащабно обновяване на пешеходните пространства и откритите около основния І учебен корпус, като възложената обществена поръчка е на стойност 620 000 лв. Тогава ректорът проф. Юруков сподели, че са осигурени средства и за реновиране на инфраструктурата и материалната университетска база, в това число и за изграждане на напоителна система и други дейности, което ще се извършва поетапно. В програмата за благоустройство е предвиден и ремонт на стълбищата към Ректората.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

5 Коментара

 1. Акад., проф., дн, ...

  Доколкото разбрахме обещанието за увеличение е “до 10%”! Т. е. както в приказката – масата яде постно зеле, а малцината “царедворци” нагъва свинско, но се отчита, че средно народът яде свинско със зеле!

  Отговор
 2. Бай Хой

  Пир по време на чума. Юручкятя действа на принципа “след мен и потоп”! Не завиждам на следващия ректор, като направи една ревизия, ще се хване за главата колко дълбоко в дъното е закопал сегашният некадърник!

  Отговор
 3. Поки Мони

  “Наскоро университетът даде и 300 000 лв. за 400 таблета, които да са в помощ на преподавателите при изпълнение на служебните им задължения…” Интересно е да видим какви служебни задъжления може да се изпълняват с таблети… Сигурно академичния състав лови покемони по цял ден. Разбрах че най-мощните били в ректората и от време на време в барчето. Само внимавайте докато ги ловите да не се спънете в някое стърчащо паве или плочка от новите…

  Отговор
 4. Юзуковски

  Това е поредния рекламен ход на Борислав Петров, който вече е на 65 години, подпомогнат от един друг пенсионер Агент Андреев на 68 и още един Мудурски на 73 години. Няма как да се задържи на власт, колкото и да иска закона не го позволява. Това че накрая на мандата раздава едни пари наляво и надясно е първо да оправдае че през последните четири години даваше без да обявява публично на своите приближеи двойни и тройни бонуси за какво ли не, докато на всички други обясняваше че университета е в криза, и второ да предизвика симпантии у избирателите – пък дано си кажат добре че е той иначе и 5% нямаше да имаме увеличение. Жалко ако се хванат рибките на тази въдица….

  Отговор
  1. само питам?

   Ама Мадурски още ли клати м-дури из ЮЗУ-то? Толкова ли няма млади, образовани и енергични икономисти, та да го пратят на отдих?

   Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *