В наддаване без интрига в Благоевград: С 5000 лв. за двоен павилион пуснатият от угандийски затвор Ганята надви конкуренцията за Коледния базар

Иван Ганчев-Ганята, който нашумя с факта, че лежа 3 г. в затвор в Уганда по афера с източване на кредитни карти и бе освободен през 2017 г., даде най-висока цена – 5000 лв., за двоен павилион на традиционния Коледен базар на площада в Благоевград, който ще се открие през декември пред сградата на общината. С офертата си той спечели единственото оспорвано наддаване за павилионите с номера 5 и 6 в предварителната схема, включително и 16 кв.м открито пространство пред тях – за скара и напитки.

Четири фирми бяха закупили книжа за участие в търга, но в тайното наддаване се включиха само три, тъй като ЕТ „Николай Христов – Рони-94“ се отказа. По 4000 лв. депозит за участие обаче бяха платили Ив. Ганчев-Ганята с регистрираната си преди дни фирма „Моджо и Ко“ ЕООД; Николай Кирилов, собственик на „Куочи“ ЕООД, регистрирана в Благоевград през септември т.г.; и собственичката на дамянишката фирма „Парко Сет“ ЕООД Светла Костова. Началната цена, обявена от община Благоевград за двойния павилион, бе 3326,84 лв., като най-близо до нея бе ценовата оферта на „Куочи“ ЕООД – 3340 лв. без ДДС. „Парко Сет“ ЕООД остана на второ място с предложение от 4405 лв. месечен наем без ДДС.

За първи път от години наддаването за павилионите на Коледния базар в центъра на Благоевград премина без драма и напрежение, като явно останалите участници в търга предварително се бяха договорили, а основание за такова предположение бе, че в търговете участваха само по две фирми, което е задължително условие, за да има наддаване.

Георги Байрактарски-Бари взе павилион №1, в който работи вече няколко години наред. Фирмата му „Иван-21“ ЕООД даде 2020 лв. без ДДС за 40 кв.м закрита плюс още 8 кв.м открита площ, чиято начална цена бе 1993,12 лв. Конкурентът му ЕТ „Живко Дерменджийски-Дерма“ загуби наддаването с оферта от 2010 лв. В търга не участва „Роки 1975“ ЕООД, макар че собственикът й Росен Деспотов бе закупил тръжни книжа. Иван Байрактарски-Бари обаче му върна жеста, като се яви като втори участник в наддаването за същия по големина павилион 2 и предложи наем от 2005 лв., с 5 лв. по-малко от офертата на „Роки 1975“ от 2010 лв.

Последния двоен павилион с площ от 64 кв.м взе ЕТ „Николай Христов – Рони-94“ с оферта от 3350 лв. наем на месец без ДДС. Бизнес партньорът му Иво Митев-Скиф, с когото през последните няколко години заедно работят на Коледния базар, дойде в залата за наддаване, но точно преди началото на търговете предпочете да си тръгне, за да не хаби нервите си, тъй като по природа е по-емоционален. Единственият им конкурент, останал в наддаването – ЕТ „Живко Дерменджийски-Дерма“, предложи 3333 лв., а от търга се отказаха „Асева“ ЕООД и „Парко Сет“ ЕООД.

Заради отсъствие на общинския съветник Илиан Георгиев в последния момент преди началото на търга бе повикан като резервен член на комисията колегата му в местния парламент, бизнесменът Христо Ковачки. Още с влизането в залата с персонални забележки към няколко от участниците той успя да развесели присъстващите, а накрая не се сдържа шеговито да отправи „забележка” към председателката на комисията Румяна Чорбаджийска, че го третира като дежурна резерва. „От тея, по-младите, не мога да се доредя до титулярно място, добре че тея от ГЕРБ са несериозни, та да ме включвате в комисии“, отбеляза бизнесменът в характерния си колоритен стил.

Два от малките павилиони от по 5 кв.м за промишлени и хранителни стоки на Коледния базар останаха без наемател и отново ще се разиграят на повторен търг след 2 седмици. Останалите четири лавки за играчки, подаръци и лакомства ги нае Надежда Сукалинска с фирмата си „Крис-Н и С2“ ЕООД. За всеки от павилионите тя предложи по 364 лв. на месец, а съпругът й Сергей Сукалински с фирмата си „Серги 05“ ЕООД осигури победата с предложение от 363 лв., само с 10 стотинки над минималната обявена от общината цена 362,90 лв. с ДДС.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Пурко

    Ето така се определят и цените в магазините, по бензиностанциите и в заведенията. Пазарна икономика а ла БГ. Никой не вижда нищо нередно!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *