В. Новоселски: „Виртуален свят“ не е читалище, а развива стопанска дейност, кой събира по 30 лв. на месец членски внос?!

„Виртуален свят“ на Емил Радев не е читалище, то е в разрез със Закона за народните читалища, това е електронна медия, става дума за стопанска дейност, не и за читалище“, категоричен бе председателят на читалище „Вапцаров” Васил Новоселски. Според него съдът е отменил заповедта на кмета, защото била неправилно формулирана, а не защото е неправомерна. Ето какво каза Новоселски по темите, за които Е. Радев цитира името му:

„Не е вярно, че през 2016 г. кметът неправомерно е лишил „Виртуален свят“ от субсидии, това стана, след като общината направи проверка и установи, че на мястото, където то се помещава, няма читалище. Това дори бе заснето от телевизията в предаване и беше видно, че там няма нищо, не читалище.

Що се отнася до разпределянето на субсидията от комисията по чл. 23, в която участват представители на всички читалища и на общината, парите винаги са се разпределяли на субсидирани бройки. Той, Радев, и председателката на читалище „Европа 2000“ в Мощанец през 2015, 2016 и 2017 г. правеха всичко възможно тази комисия да не работи нормално, атмосферата бе непоносима, обстановката бе такава, че останалите участници се отвратиха и искаха час по-скоро да си тръгнат. Държаха се арогантно, обиждаха и се чудя представителите на общината как издържаха!

Абсолютно не е вярно и твърдението, че съм бил назначил на заплата в читалище „Вапцаров“ секретарите на останалите читалища по селата. Кой съм аз, за да ги назначавам?! Тези читалища си имат настоятелства, председатели, секретари и на тях им се полага субсидия от държавата, която са получавали и получават и досега.

Миналата година половин бройка получи читалището в с. Изгрев например. Досега читалище „Н. Вапцаров“ винаги е имало 42 бройки, две бройки имаше „Виртуален свят“ и останалите се разпределяха на читалищата по селата. Изведнъж обаче и от „Европа 2000“ поискаха субсидирана бройка, без да са кандидатствали по общия ред към Министерство на културата за финансиране. Да го направят и да си го получат, но това става с дейността, която се развива. Като не са показали, че развиват дейност, няма как да получат финансиране и няма логика да им дадем от нашите бройки. Защо?! На какво основание да вземем от едно читалище, за да дадем на друго?! Само ще отбележа, че тогава, по-миналата година, комисия направи проверка на читалището в Мощанец и установи, че там няма нищо, не да се развива дейност. Сега вече със заповед на министъра на културата има разпределена по половин бройка за Мощанец и половин за Изгрев и те ще си получат финансовата помощ.

Законът за народните читалища казва, че в едно читалище трябва да има библиотека, да има оборудвани зали и да развива определен обем дейности. Читалището не по същество е виртуално, виртуално читалище не съществува, то е материално и дейностите му са изброени в закона. В отчета си Радев беше писал, че във „Виртуален свят“ имало клуб на операторите, клуб на шофьорите, клуб на режисьорите… Какво се тези клубове, кои членуват в тях?! Декларира, че правил общо събрание, и показва, че има 1800 членове, от които събира по 30 лв. на месец членски внос. Това не е читалище, това е стопанска дейност. Той събира от хората абонамента за кабелна телевизия и го преобразува във вноска за читалище!

Що се отнася до заповедта на кмета Камбитов от 2017 г., с която като председател на най-голямото читалище ме бе назначил за председател на комисията, тя бе отменена, тъй като наистина бе неправомерна. Впоследствие останалите членове на комисията ме избраха за председател, какъвто е редът. Ние като комисия сме абсолютно в правото си да определим дали да се дадат средства на едно или друго читалище. Като е видно и доказано, че някъде не се развива читалищна дейност, точно ние сме органът, който да лиши от държавни средства тази куха структура. Ние не се произнасяме читалище ли е, или не е една структура, ние се произнасяме отговаря ли тя на условията да получи държавно финансиране. Наличието на поне 3000 книги е едно от изискванията за читалище и са пълни глупости, че читалище „Н. Вапцаров“ няма такава регистрация. Нещо повече, библиотекарите трябва да са сертифицирани, т.е. да са преминали курсове или да са правоспособни да извършват библиотекарска дейност. Любопитно ми е къде е библиотеката и кой е библиотекарят на „Виртуален свят“.

15 г. Радев получава по 2 читалищни бройки, без нищо да прави, а да извършва своята стопанска дейност, при това без лиценз! Има 4 акта от Министерство на културата, че няма лиценз за електронна медия, работи като читалище и не плаща никакви данъци. Интересно ми е кога е общото събрание на т.нар. читалище „Виртуален свят“, което всяка година се провежда до 31 март, и къде ще събере всички 1800 членове и как ще гласуват те. По закон, за да е легитимно общото събрание, трябва да присъстват минимум 50% плюс един от членовете на читалището. Убеден съм, че досега такова събрание не е имало и не се води регистър. Регистърът, който се води, е регистър на кабелната телевизия. И се чудя в тая държава всички ли сме балъци да вярваме на подобни измислици?!“, заяви председателят на читалище „Н. Вапцаров“ Васил Новоселски.

Той допълни, че след 10-ина дни пак очаква отново разправии, тъй като предстои заседание на комисията за разпределяне на държавната субсидия на читалищата в общината за 2019 г. 

Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *