Столичани вдигат цех за хранителни добавки в обезлюдено село, местните: Кой ще работи, останахме само старците, едно дете – петокласник, най-младата жена е на 36 г.

Цех за преработка на билки ще строи столична фирма на мястото на старото училище в дупнишкото село Тополница. За цеха, в който ще се произвеждат хранителни добавки, фирмата има
разрешително от РИОСВ – Перник, което е издадено преди 5 години и е подновено наскоро.
Училището, което е затворено от години, е продадено по времето на управление на Дупница от Атанас Янев през 2010 г., обрасло е в трева. То е на два етажа. В него някога са учили 150 деца, днес в Тополница живеят около 80 души. В малкото селце цари тишина и спокойствие. Няма автомобили, няма и хора по улиците.
71-годишната Теменужка Ковачка, която през 2000 г. се преселила от Дупница в селото, спря за почивка, докато окопаваше градината си и заяви: “Говори се, че в училището ще има цех за преработка на билки, но кой ще работи в него? До преди години тук живееха около 300 души, но младите избягаха по чужбина. Останахме около 80 души, само старци. В селото има само едно дете, което е в 5-и клас. Всички се пенсионери. Има само една млада жена, на 36 г. е и работи към кметството. Дано се развие по-голямо производство и заплатите да са достойни младите да се върнат в селото. Ние, пенсионерите, ще си заминем от този свят и това хубаво село ще остане пусто”, заяви с тъга възрастната жена.
И в бившето ТКЗС всичко е запустяло. Двама фермери отглеждат крави в една от постройките. До входа се вижда полуразрушената воденицата. В нея са млели житото на цяло село, което имало над 800 жители по времето на соца. Срещу воденицата стърчи изтърбушената сграда на хлебокомбината, в който е произвеждан хляб и за съседни села.
Кметският наместник на с. Тополница Анани Ангарев изрази съмнение, че училището ще се превърне в цех за преработка на билки. “Още когато общината продаде училището новият собственик заяви, че ще прави шивашки цех, но оттогава нищо не е започнато. Само се говори”, заяви той.
Жив човек не се мярка по улиците на селото. На площада само две телета дооглозгваха малкото останала зелена трева. ?Раздвижването е сутрин от 9 до 12,00 ч. и следобед от 16,00 ч., когато отваря единственият магазин в селото?, разказват местни хора.
На фона на Тополница Яхиново е едно от големите села в община Дупница, но голяма част от младите хора емигрираха още в първите години на демокрацията в САЩ. В селскостопанския двор на селото Николай Божков, собственик на фирма за търговия, преработка на продукти и др., е изразил инвестиционно намерение да изгради цех за преработка на пластмасови отпадъци. За целта той е закупил обор, останал от някогашното ТКЗС. Николай Божков е изразил инвестиционните си намерения в РИОСВ – Перник и чака одобрение на проекта.
ЙОРДАНКА ПОПОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *