В ОбС – Благоевград замириса на избори! Цял час за дебат по рутинни процедури пропиляха благоевградските съветници

Един час общинските съветници на Благоевград дебатираха рутинна промяна в наредба на вчерашната редовна сесия. Искането на Общинска администрация да се допълни Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища, така че да отговори на изменение на насоките за кандидатстване по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ и изграждането на трите нови социални блока в кв. „Освобождение“.

Старт на обсъжданията даде питане на съветничката Злата Ризова кое налага промените и дали те ще влязат в общинския жилищен фонд. Последваха въпроси от В. Елезов дали е помислено за съпътстваща инфраструктура и изграждане на паркинги, предвид големия брой на бъдещите обитатели, и как ще става настаняването, включиха се и други съветници. Зам. кметът Зорница Кралева обясни, че промяна в критериите за настаняване не се предвижда и бенефициенти си остават социално слабите и малцинствени групи, а изменението касае държавните помощи, които им се предоставят. Тя допълни, че тъй като става дума за социално слаби семейства, няма изискване за изграждане на паркинги около блоковете и че жилищата ще влязат в общинския жилищен фонд, но инфраструктурата ще бъде подобрена и в района ще се изгради детска площадка.

Лидерът на Зелените Андон Тодоров не пропусна да заостри вниманието, че в програмата, по която се изграждат социалните жилища, ясно е записано, че те трябва да бъдат разграничени от общия жилищен фонд на общината, и посъветва Общинска администрация да го направи, за да не е уязвима общината.

В един момент страстите толкова се развихриха, че всеки започна да взима думата, без да му е дадена по надлежния ред, което провокира председателя на ОбС Радослав Тасков да въведе ред в залата и да скастри и колегите съветници, и представителите на Общинска администрация. Точка на разискванията сложи гласуването, а то бе повторено по искане на Зл. Ризова, която още на миналата сесия обяви, че ще протестира всеки вот, докато не се внесе за обсъждане в пленарна зала искането й за промяна на таксите за детските градини. Срещу необичайния й протест възрази лидерът на групата на ГЕРБ Йордан Миленков, отбелязвайки, че не може целият ОбС да става заложник на един човек. Подкрепа за поведението си Зл. Ризова получи от А. Тодоров, който поиска полагащите му се 5 минтути за изказване извън дневния ред и предупреди, че ще последва примера й от следващата сесия, ако не се внесе за обсъждане в пленарна зала проектът за Наредба за насърчаване на раждаемостта в общината, която групата на Зелените е вкарала още през октомври миналата година при председателя. Р. Тасков не подмина нападката и отбеляза, че на всички е ясен редът, по който се формира дневният ред на всяко заседание. Председателят на ОбС е част от председателския съвет, който уточнява работната програма, и групата на ПП „Партия на зелените“ има свой представител в него, обясни Р. Тасков. А. Тодоров обаче контрира, че освен кмета, при когото предложената наредба е дадена за съгласуване, право да внасят такава заедно с предложения имат и съветниците.

„Няма закон или точка в правилник, която да казва, че предложение на съветник трябва да се съгласува с кмета. Съветниците контролират кмета, а не той тях“, повиши тон лидерът на Зелените, като натърти, че повторно ще внесе проекта за наредба за раждаемостта и очаква тя не само да се приеме, но и да се заделят средства догодина в бюджета за реализиране на програмата й.

Констатацията на Йордан Миленков, че очевидно се навлиза в предизборна кампания, сложи точка на прехвърчането на искри, а изказване на червената съветничка Гергана Янчева насочи вниманието в друга посока, към следващата точка от дневния ред. Тя обяви, че групата на БСП ще гласува против искането да се отделят още 70 000 лв. собствени средства на общината за закупуване на фестивална сцена с размери 10/8 метра в рамките на европейски проект по програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-А Гърция-България 2014-2020. „То е като да ти тече покривът на къщата и да си купиш БМВ заради новите плочки в двора. С тези пари може да се укрепи свлачището на ул. „Дойран“ 13 или да отидат за ремонт на ул. „Стара планина“, каза Янчева.

Съветничката Албина Анева обаче „охлади“ пропагандната реч, като коментира, че средствата са целеви и ако не се гласуват, е много вероятно да търпим санкции по програмата. Тя обаче превключи на тона на червените с предложение вместо за по-голяма сцена парите да се заделят в рамките на същия проект за разкопките на Скаптопара.

Зам. кметът Кралева отбеляза, че договорът по проекта е подписан миналата есен и още тогава общината е предложила увеличение на бюджета със свои средства. Наложи се зам. кметът Хр. Шопова да обясни, че с купуването на собствена голяма сцена общината ще спести немалко пари от редовното наемане на сцени за различни събития, а може и да печели, като я отдава под наем.

26 гласа „за“, 3 „против” и 5 „въздържал се” дадоха картбланш на искането на кметския екип.

С допълнителни 22 885 лв. съветниците увеличиха средствата за финансово подпомагане на нуждаещи се жители на общината, а парите ще дойдат от преизпълнение на дивидентите, получени от общинските дружества миналата година. С това общата сума за подпомагане на хората в нужда в Благоевград за 2018 г. става близо 96 000 лв. Единственият глас „ въздържал се“ по темата бе на съветника Калоян Ханджийски.

С 5000 лв. от новия бюджет съветниците пходкрепиха лечението на 14-годишния Иван Христов. Взе се още решение за финансиране на процедури ин витро на две семейства със средства от предвидения за това бюджет на общината за бездетни двойки, останали извън националната програма.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *