В Овчарци раздадоха курбан в параклис от римско време

Жителите на сапаревобанското село Овчарци се събраха за курбан на Свети Дух край тракийско оброчище, превърнато в параклис „Света Троица” по римско време. Параклисът се намира в приказно красивата местност Света Троица, до която се стига по древен римски път и дървено мостче над лъкатушещата с бистрите си води река Фудиня.

Повечето от миряните изминаха пеша 2-та километра от селото до параклиса, за да се помолят и да запалят свещички за здраве за близките си. Параклисът е известен с чудотворства за изцеление и сдобиване с рожба.

Четири овце за курбана дариха кметицата на село Овчарци Радостина Сусанина и нейни съселяни. Готвач на вкусния курбана вече 15 години е Владимир Куйов, негов помощник бе Васко Томов. Курбана освети ресиловският свещеник отец Райко, който заместваше колегата си от Овчарци отец Ивайло. Православните вярващи насядаха на трапези по родове под сянка на дърветата и в трапезария, построена до параклиса.

Кметицата Радостина Сусанина и отец Райко коментираха, че пороен дъжд няколко дни се изсипвал над местността Света Троица и дори затлачил  пространството пред храма, но по чудо светинята не е пострадала и стихията е спряла точно пред прага на храма. След дъждовните облачни дни на празника бе слънчев ден със синьо небе, в което вярващите видяха Божи знак за благоденствие на село Овчарци и жителите му.

Богородична питка омеси Наталия Джаджарова и почерпи с нея вярващите. На голямата трапеза пред всички събрали се старейшината, 86-г. Боян Сакаджийски, разказа легенди за древния параклис.

Каменна чешма с формата на тракийска пирамида са построили жителите на село Овчарци в близост до храма, а бетонен мост от чешмата-пирамида води право в храма.

ДЕНИ МИЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *