В отворено писмо до премиера Б. Борисов! Атакуваха депутата от ГЕРБ Ал. Мацурев с тежки обвинения за имоти над 1 млн. лв. в Банско и Добринище

Депутатът от ГЕРБ от Банско Александър Мацурев най- вероятно ще бъде следващият, който ще допълни списъка на проверяваните лица от новосъздадената етична комисия към партията. Отворено писмо, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов и шест институции, бе разпространено в 11:13 часа вчера до медиите. В него се настоява да се извърши незабавна проверка на имоти в Банско и Добринище, придобити от Мацурев и възлизащи на стойност над 1 млн. лева, както и на фирми, за които се твърди, че депутатът е съдружник. Отправени са обвинения и за натиск върху дребния бизнес в курорта.  

Ето част от съдържанието на отвореното писмо:

„Уважаеми властимащи,
 Моля ви да вземете отношение по няколко въпроса, свързани с народния представител Александър Иванов Мацурев – ПЛЕШОГЕЙТ:
1. С какви средства Мацурев /или свързани с него лица/ е придобил следните имоти:
   – Стопански двор с фабрика за пелети в гр. Добринище на стойност 150 000 евро;

   – Склад за строителни материали „Ваджо” на входа на гр. Банско на стойност 300 000 евро;

   – Кафе сладкарница „21-ви ВЕК” в гр. Добринище на стойност 50 000 евро;

   – Апартамент в гр. Банско на стойност  60 000 евро;

2. Александър Мацурев /или свързани с него лица/ е съдружник с бивш директор на ДАНС – Благоевград  в охранителна фирма, която обслужва 90% от нощните заведения в Банско. Сключват се договори след обаждане и заплахи от Мацурев.
3. Александър Мацурев заедно с Иван Везюв извършват незаконни автомобилни превози като трансфери от Банско до летище София, така и от град Банско до ски зоната. Пускат непрестанни доноси до ДАИ – Благоевград със списъци на автомобилите на  конкурентните превозвачи.
4. Народният представител Александър Мацурев съсипва местния дребен бизнес с рекет и който не му плаща месечна вноска, бива даден на НАП за проверка на физическо лице и ревизия. Списъкът с неплащащи е изготвен от Иван Везюв и е внесен в столичното управление посредством Михаил Михайлов, друг съдружник на депутата.

5. Моля, да се обърне внимание и на служебните пътувания, нощувки, обучения и т.н., плащани с държавни пари… пише още в отвореното писмо, което завършва с молба за

 съдействие от компетентните органи.

Минути след като то бе разпространено по медиите, репортер на „Струма” потърси за коментар Александър Мацурев, който  категорично заяви, че не се притеснява от  евентуална бъдеща проверка и допълни, че  подобен тип клевети са типични преди избори.

„Това са пълни спекулации и търсене на възможност за ровене на престиж. Това е поредният анонимен сигнал, поредната анонимна бухалка. Хората знаят за какво става въпрос и с вота си на избори го показват”, каза в кратък коментар Ал. Мацурев и заяви, че дори не желае да се запознае със съдържанието на писмото.

Отвореното писмо е анонимно и подписано като „Wolfgang Messing“. Изпратено е до над 20 медии от имейл: [email protected]. Освен до премиера  Бойко Борисов то е адресирано още до Изпълнителната и  Етичната комисия на ПП ГЕРБ,  председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, КПКОНПИ, НАП и до Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

От описаните в отвореното писмо  имоти в декларацията  за имущество и интереси за 2018 година на Александър Мацурев, публикувана  на страницата на КПКОНПИ, е вписан само апартамент от  60 кв.м в Банско, придобит  през 2011 година безвъзмездно, както и  лек автомобил „Хонда“, придобит през 2015 година, също безвъзмездно. Депутатът има декларирани налични парични средства в размер на  110 хил. лева от заеми и още 40 хил. лева на него и съпругата му от заплати и майчинство. Двамата  имат на влог още 8414 лева, като 454 лева от тези средства са от заеми, а останалите от заплати и майчинство. 52 932 лева е декларираната данъчна основа от трудови доходи  на Мацурев и още 24 000 лева от НС -ПРИЛОЖЕНИЕ КЪМ ПОДНС. На името на съпругата му депутатът е декларирал 1700 лева от прехвърлен дружествен дял от „БУЛХОЛИДЕЙ-2000“ ООД, както и 10 582 лева от майчинство.

Далеч повече са декларираните  на негово име задължения, които  възлизат на 330 287 лева. От тях 313 118 лева са задълженията по  банков кредит и 17 169 лева по кредитни карти.

Дали премиерът и институциите, до които е адресирано писмото, ще вземат отношение предвид факта, че то е анонимно, тепърва ще стане ясно.

Припомняме, че в новосформираната етична комисия към ГЕРБ вече има подаден сигнал срещу кмета на Банско Георги Икономов, който още в началото на миналата седмица сподели, че не е запознат нито със сигнала, нито кой го е подал. В петък след откриването  на фолклорния фестивал „Фолклорна магия“ той все още не бе запознат със съдържанието на сигнала и сподели, че проверка все още не е стартирала, като заяви, че няма от какво да се притеснява.  

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Б. Борисов

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *