В ОТГОВОР НА ЗАПЛАХА ЗА ПРОТЕСТ ОТ РОДИТЕЛИ В БЛАГОЕВГРАД: Ремонтът на течащия покрив на Второ училище включен в инвестиционната програма за 2021 г., обяви кметът Р. Томов

Основен ремонт на течащия покрив на сградата на благоевградското Второ училище „Д. Благоев“ ще се заложи в общинската инвестиционна програма за 2021 г. Това е обещанието, дадено от кмета Р. Томов в отговор на сигнал от Обществения съвет с председател Гергана Стойнева.

В началото на октомври родителите заплашиха с протести, ако спешно не се предприемат мерки срещу падащи керемиди и течове в учебни стаи. По сигнала общински специалисти са направили оглед на място и са изготвили прогнозна сметка на строително-монтажните работи, които ще възлязат на 130 000 лв. Затова в писмото си до Обществения съвет кметът на Благоевград Румен Томов отбелязва, че сумата ще се заложи в проектобюджета на общината за догодина . Градоначалникът напомня, че е необходимо редовно да се почистват улуците от паднали листа и клонки, които запушват водосточните тръби и причиняват течовете.

Както „Струма“ писа, родителите на ученици във ІІ ОУ „Д. Благоев“ протестираха срещу липсата на реакция от общината на спешния проблем, поставен в 5 поредни писма и докладни записки от директорката на школото Милена Ковачева. За падащите керемиди от покрива в училищния двор, където всички класове провеждат занятията си по физкултура, директорката сигнализира още на 1 юли, напомняйки, че във ІІ ОУ учат 545 децата и нито те, нито учителите им са в безопасност, тъй като училището не разполага с физкултурен салон, където да се провеждат занятията.

През лятото М. Ковачева извикала на оглед строителна фирма и се установило, че има много счупени керемиди, потрошени капаци и дъсчена обвивка. При пороен дъжд в стая 302 покривът протекъл и бюрото и част от чиновете били съсипани.

В друго писмо до общината М. Ковачева уведомила, че учениците се нуждаят от зала за кетъринг, където спокойно да се хранят, за да се ограничат максимално контактите им заради коронавируса, и тъй като до септември не получила отговор, със собствени средства обособили такова помещение в дъното на коридора на 1 етаж. То обаче стояло няколко седмици неизползвано, тъй като се забавил документът от общината, че не е нужно да се въвежда в експлоатация.

На питането на родителите в Обществения съвет защо Второ ОУ не е включено в проект за финансиране на строителство на физкултурен салон, кметът Румен Томов обяснява, че в близост до школото общината не разполага със свой терен, а заради ограничената площ това няма как да се направи в училищния двор, защото не отговаря на изискванията за отстояния, на които всъщност не отговарят 50 % от учебните помещения на Второ ОУ.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *