HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

В очакване на чудото: Йерусалимският патриарх разказа за необясними явления на Гроба Господен

В храма Гроба Господен в Йерусалиме днес трябва да се случи едно от най-значимите в християнския свят чудеса. Хиляди вярващи от цял свят вече са тук за да наблюдавата вълшебното лумване на Благодатния огън.  Те вече се любуват на новия външен вид на Кувуклия – параклисът над мястото на погребението на Христос. За първи път от много години насам той е реставриран и е станал по-светъл след като бе почистен от дебелия слой сажди от свещите. По време на реставрационните дейности, които бяха предавани на живо, се наложи да бъде отместена и каменната плоча, под която, според преданието, е гробът на Исус Христос. Оказа се обаче, че почистването на параклиса от саждите е най-лесната работа, информира НТВ, цитирано от блиц.

Антония Моропулу, професор от Атинския политехнически институт, обяснява, се след като била свалена външната каменна облицовка, се видяло че историческата зидария на основите на параклиса буквално е набъбнала от влага. За укрепването ѝ се наложило да бъде инжектиран специален разтвор.   За да не проникне този разтвор в погребалното ложе, специалистите решили да го отворят. Мраморната плоча била отместена милиметър по милиметър през 2016 г. Тогава се чули гласове, че това е светотатство и не бива да се прави, но църковните йерарси и учените били единодушни за необходимостта от реставрацията.

В хода на която обаче се случили необясними неща. Йерусалимският патриарх Теофил III разказва:

“Инструментите не просто не работеха, а буквално излязоха от строя. Това беше скъпо високотехнологично оборудване. Защо то не издържа? От скалата на Гроба Господен струи много силна енергия и оборудването просто не може да издържи на напора ѝ”.

Сега всички вярващи могат да видят фрагмент от скалата. Следващият етап от реставрацията е ремонт на дренажната система на Кувуклия. Повечето от вярващите одобряват реставрацията, но имаше и такива, които роптаеха и призоваваха да не се пипа светинята, за да не се разгневи Бог и да изчезне чудото на слизането на Благодатния огън. Дали са били прави ще разберем днес.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *