Зам. министърът на МРРБ Д. Николова се срещна с представители на бизнеса в Петрич

В Петрич заместник-министър Деница Николова представи приоритетите на МРРБ в Програмата за председателството на България на Съвета на Европейския съюз. Това стана в рамките на проведено обществено обсъждане с участието на представители на бизнеса, на общински и държавни учреждения, на образованието и неправителствени организации.

Ключови аспекти за МРРБ остават политиките за градско развитие и за териториално сближаване в посока намаляване на дисбаланса между отделните региони. В тази връзка Деница Николова посочи, че ще се подходи към балансиране по отношение разпределението на инвестициите, за да бъдат обхванати и по-малките населени места в България.

Министерството на регионалното развитие ще изведе и дискусията за управление на ресурсите след 2020 година на регионално и местно ниво. Малко над 17 млн. лв. идват в община Петрич по програмата „Региони в растеж” до 2020 година, от тях близо 6 млн. лв. в образователната инфраструктура с обхват над 4500 учащи се, уточни кметът Димитър Бръчков. Той изрази увереност, че страната ни е подготвена на всички нива за бъдещото председателство.

За Деня на европейското сътрудничество Петрич беше домакин и на спортен празник „Общите граници ни правят по-близки” по Програма за ТГС Interreg – ИПП България-Македония 2014-2020 г. Организатори на спортното събитие са Министерство на регионалното развитие и благоустройството на Република България и Министерство на местното самоуправление на Република Македония като национален партниращ орган по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Македония. В празника се включиха ученически отбори по баскетбол и волейбол от общините Петрич и Струмица. Официални гости на събитието бяха министърът на местното самоуправление на Македония Сухейл Фазлиу, посланикът в България Мариян Гьорчев, генералният секретар на Министерството на местното самоуправление Кирил Парталов, кметът на община Струмица Костадин Костадинов и областният управител на област Благоевград Бисер Михайлов.

Заместник-министър Деница Николова и министър Фазлиу видяха ремонтните дейности на пътя Първомай-Старчево, който се рехабилитира по нова технология, създаваща стабилна циментова основа и по-голяма устойчивост. Правят се нови 19 тръбни водостоци, почистват се и се запълват банкетите, ще се изградят и отводнителни канали. Това е най-мащабният ремонт на третокласния републикански път от 40 години насам.

ИВАН ПЕТРОВ

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *