В ПИКА НА ПАНДЕМИЯТА! По-високи цени на пропуските за паркиране, ограничаване на времето за инвалидите и вдигане на глобите за „скоба“ и „паяк“ в Благоевград иска управителят на „Паркинги и гаражи“

Да се заплащат всички пропуски за преференциално паркиране на живеещите в центъра на Благоевград и промяна на част от правилата за ползване на „синя зона“ иска управителят на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ инж. Васил Атанасов. Той настоява местният парламент да гласува изменения в Наредбата за опазване на общинската собственост и охрана на обществения ред, като се въведе годишна такса от 60 лв. за първи пропуск за паркиране в „синя зона“, който в момента се дава безплатно на живеещите в района, и 120 лв. за втори пропуск, като се заложат и допълнителни изисквания адресът на собственика на автомобила да е еднакъв с адреса на  регистрацията  на МПС. В. Атанасов предлага още да не се издават пропуски за преференциално паркиране за адреси, на които са регистрирани гаражи или места за паркиране и за адреси, чиито дворни места позволяват да се прибира в тях колата. Освен това се иска право на пропуски да имат само собствениците на жилища в центъра, които се ползват за основни.

Управителят на „Паркинги и гаражи“ настоява да се въведе 3-часово ограничение за безплатно паркиране на инвалиди, като те няма да могат да ползват картата си за други паркоместа, освен обозначените със съответния знак. В момента хората с 50 и повече % инвалидност имат право да паркират колите си и на близките до маркираните за тях паркоместа и нямат времево ограничение за това. В предложението си В. Атанасов  визира безплатно в „синя зона“ да продължат да паркират за неограничено време колите на Спешна помощ и полицията, кметовете на кметства, наместниците и общинските съветници за времето, когато са на съвети, сесии и комисии, както и собствениците на електрически автомобили. Иска се и глобата за вдигане на автомобила от „паяк“ да скочи на 60 лв. плюс допълнителните наказателни такси, които се предлага да са 3 лв. за всеки започнал час престой на наказателния паркинг, но не повече от 60 лв. на денонощие. Ако собственикът или шофьорът на подготвена за репатриране кола се появят преди кранът да е включен, глобата да е 30 лв., предлага В. Атанасов. Той настоява още санкцията за „скоба“ да скочи от 10 на 20 лв.

Предложението му е, меко казано, изненадващо на фона на повсеместната криза заради пандемията и ще удари джоба на благоевградчани.

Местният парламент ще трябва да реши доколко са удачни предложените изменения в наредбата и дали те да влязат в сила.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *