В Пиперков чифлик посрещат новата година през нощта на 13 срещу 14 февруар

Новата година ще посрещнат през нощта на 13 срещу 14 февруари в с. Пиперков чифлик, община Кюстендил. „Запален ще бъде сурвакарският огън, за да прогоним злите сили през тъй наречените мръсни дни (от Коледа до Водици) и да посрещнем новата година по стар стил“, казаха от кукерската група на селото, които заедно с кметството са организатори на празника. 

Събитието тази година ще се проведе в училищния двор на селото заради увеличаващия се интерес към него и многото гости, които идват тук за празника, казаха пред БТА организаторите. Традиционно в празника ще се включат и сурвакарските групи на селата в кюстендилска община.

„Съществена роля тази вечер има пречистващата сила на огъня. И затова колкото кладата е по-голяма, толкова по-далече ще избяга злото. Основната функция на кукерските игри е за пречистване и ново начало, настъпващо с идващата година. Начало, което да донесе здраве и плодородие, предпазване на засетите вече посеви и потомства на човека от природни бедствия и зли сили, както и да дадат по-голяма живителна сила на земята. Преобразени със своите маски и костюми, кукерите влизат в контакт със свръхестественото, обладават нови сили, пренареждат и уравновесяват обществото и природата“, разказаха още организаторите.  

Началото на празника ще бъде поставено с фолклорна програма, която ще започне в 19:30 часа, с участието на танцовия състав към кукерската група. Запалването на огнената клада и сурвакарските игри ще започнат в  20:00 часа.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *