В подписка 64 жители на с. Зелен дол молят за вода и конкретен срок, в който ще забравят летните режими и водоноските

64 жители на благоевградското с. Зелен дол атакуваха с подписка 3 институции – кмета на общината Румен Томов, председателя на ОбС Андон Тодоров и управителя на ВиК Росица Димитрова, с молба да получат конкретен срок, в който проблемът с водоснабдяването на селото ще бъде решен.

„Дълги години страдаме от безводие през летните месеци. През 2020 г. с огромни усилия и разходи от страна на ВиК – Благоевград успяхме да поддържаме режим от 2 часа водоподаване в сухите месеци. Жителите на селото бяхме принудени да задоволяваме елементарни домакински и хигиенни нужди по начин, неприсъщ за 21 век. В условията на пандемия от коронавирус липсата на вода постави в риск здравето и живота на хората“, се казва в кратката жалба, подадена от кметския наместник на Зелен дол Александър Мановски.

Хората настояват за 4-странна работна среща между селския и общинския кмет, ОбС председателя и шефката на ВиК, на която да се изработи план за действие с конкретни срокове. Видимо те си дават сметка, че всички са от различни политически сили, защото подписката апелира разговорът да е „без оглед на политически пристрастия“.

„200 души живеят в селото и съм гледал в подписката да има по един представител от домакинство – коментира селският управник Ал. Мановски. – Проблемите ни с водата са още откакто бях ученик, преди 2000 г. Миналата година ВиК наистина положи много усилия да не останем съвсем без вода – направи 6 курса с водоноски, но това в никакъв случай не е решение на проблема ни. Без да съм специалист, мисля, че избиване на нова сонда в района на водоемите ще осигури вода на селото. Говорих със специалисти, това ще струва около 10 000 лв. и още толкова за ток. Може да има и по-добри решения, но не съм аз този, който ще ги каже“.

„Проблемът не е само на Зелен дол, а на 6 села общо, и може да бъде решен, след като община Благоевград ни предостави собствеността на шахтови кладенци 1 и 2 в Мощанец. Подали сме предложение преди повече от година, но още нямаме отговор. Това може да стане с проект с външно финансиране, но засега сме с вързани ръце“, обясни Р. Димитрова.

Междувременно стана ясно, че община Благоевград все пак е предприела действия за подобряване водоснабдяването в района. Вчера РИОСВ – Благоевград й даде картбланш за изграждане на ново водовземно съоръжение за добив на подземни води с дълбочина 230 метра в общинско пасище от 8 дка в землището на Мощанец. Добиваната подземна вода ще се събира в резервоара, който се ползва в момента за питейно-битовото водоснабдяване на селото, като плановете са в него да се наливат допълнително 7200 кубика вода годишно. Според РИОСВ за изграждането на новото съоръжение не е необходима процедура по оценка на въздействието на околната среда, но инвестиционното намерение трябва да мине и през Басейнова дирекция „Западнобеломорски район”, което ще забави проекта и най-вероятно и това лято зелендолци трябва да стиснат зъби.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *