КЗК размисли и с нова политика – решение в полза на обществото, елиминира столична фирма, опитваща се да пробута на онкоболницата в Благоевград стар апарат за лъчетерапия

Специализираната болница за активно лечение по онкология „Свети Мина“ ЕООД – гр. Благоевград успя да се пребори със софийското дружество „Канбера Пакард България“ ЕООД, което от няколко месеца се опитва по всички възможни начини да й продаде стар апарат за лъчетерапия, който от няколко години залежава в румънска болница.

През април т.г. фирмата обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията резултата от проведената от болницата обществена поръчка, при която „Канбера Пакард България“ на Евгени Цанков бе класирано на второ място и апаратът трябваше да бъде доставен от „Ларго Трейдинг” ЕООД – София със собственик Николай Лакев. КЗК върна процедурата до ниво ново класиране на двамата участници, но болничният управител д-р Георги Георгиев предпочете да прекрати въобще поръчката с мотив „липса на пари“, още повече че пари действително нямаше. През юни 2020 г. д-р Георгиев обяви нова поръчка за доставка на апарата – този път с леко занижена цена до 265 000 лв. и изисквания към апаратурата, на която залежалият в Румъния апарат не отговаря. След като по този начин бе лишена от възможността да участва в поръчката, „Канбера Пакард България“ отново се оплака в КЗК, че се чувства дискриминирана. Вероятно управителят й Е. Цанков обаче доста се е изненадал от резултата – КЗК отхвърли искането му решението за откриване на процедурата да бъде обявено за незаконосъобразно и постанови, че д-р Георгиев има право да поставя всякакви изисквания към параметрите на апарата, дори и в тях да прозира предпочитание към конкретна марка, защото в крайна сметка става въпрос за защита на обществения интерес. КЗК дори е подчертала, че това отношение към проблема с предизвестените победители в обществени поръчки е нова практика на комисията.

„Поставянето на изисквания, които имат за цел да гарантират на възложителя качество и надеждност при използването на медицинското оборудване /апарат за лъчелечение/, е допустимо, поради което участниците следва да преценяват дали са готови и могат да се справят с поръчката, и дали са съгласни с предварително обявените условия, тъй като откриването и реализирането на обществената поръчка цели на първо място да удовлетвори възложителя и неговите, в случая специфични нужди“, мотивира се КЗК. Комисията е посочила и 5 свои решения със същата мотивировка, които са одобрени от ВАС, защото „принципът за равен достъп не следва да доведе до нарушаване на принципа за ефективно разходване на средствата – което би се получило, когато възложителят бъде принуден да получи нещо, което не може да му върши ефективна работа“, смята контролният орган.

„Канбера Пакард България“ ЕООД най-вероятно ще обжалва решението на КЗК пред ВАС, но при 5-те аналогични решения на върховните магистрати почти със сигурност ще загуби делото и най-после благоевградската онкоболница ще може да смени стария апарат, предназначен главно за лечение на широкоразпространените онкологични кожни заболявания. Обществената поръчка ще бъде приключена де юре по документи и спечелена от първоначалния й победител „Ларго Трейдинг” ЕООД, която дистрибутира немския вариант на апаратурата.

Преди месец в интервю за в. „Струма“ д-р Георгиев обясни, че се договорил с производителите да направят за Благоевград апарат за около 300 000 лв., който иначе в другите части на света се продава срещу около 500 000 лв. За парите пък устна гаранция му дал кметът на Благоевград Румен Томов, макар че такова разходно перо в тазгодишния бюджет на общината няма.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *