В последната пазарна сряда в Благоевград: Бобът догони свинското с цена от 8 лв., марулята и картофите се харчат най-много

Какво се търси най-много в последния пазарен ден – сряда на 2020 г.? Това реши да провери репортер на „Струма“ вчера на зеленчуковия пазар в Благоевград, който беше изпълнен с хора заради необичайно топлото време. Оказа се, че сред най- търсените зеленчуци са зелената маруля, чиято цена варираше между 1 лв. и 60 ст. бройката, съобразно големината. На левче продаваше всичко „зелено“ – маруля, репички, пресен лук и чесън, търговка, която има оранжерия в село Левуново. На сергията имаше краставици, които също бяха на различна цена според формата –  3 лв. по-кривите и 3,80 лв. правите. По 3 лв. вървяха и доматите, но най-много се харчеха марулите. В долната част на пазара зарзаватите бяха по-евтини. На сергията на Стефка Бакалска марулята се предлагаше на 80 ст. по- едрата, а по-малката за 60 ст. Цената на зеления лук беше промоционална – на 40 ст., а краставиците – на 2,20 лв. Търговката обясни, че в края на пазарния ден продава почти на безценица зеленчуците, които отглежда в малката семейна оранжерия  в село Логодаж.

Голямо стълпотворение имаше и около сергията  с цитрусови плодове  на търговци от Петрич. Мандарините се предлагаха по 80 ст. и хората купуваха по няколко килограма за новогодишната трапеза.

Пресните яйца в плетена кошница привлякоха вниманието на гъркинята Димитрия Теодосупулу. Тя обясни на английски, че от 17 г. живее в Благоевград и е председател на гръцката общност, в родината си работила в банка, а тук си почива. Пазарува редовно пресни яйца от жената от село Бел камен, с която се разбира с мимики, тъй като тя не говори български, а търговката не разбира английски.  С широка усмивка гъркинята добави, че тук били най-добрите домашни яйца, които се предлагаха по 30 ст. бройката. Тя си купи 16 и ги постави в картонените кутии, които предварително носеше.  

Рекордно висока цена държеше старият боб, който достигна тази на свинското. Белият и шареният се предлагаха на 7 лв. килото,  а салатеният на 8 лв. Само на една от сергиите имаше боб на цена 4 лв., тъй като на бабата й бяха останали 2 кг и бързаше да ги продаде и да се прибира.

Любопитство предизвика и най-дългата сергия на пазара, която беше наредена пред микробуса на търговеца на два ката – буркани с кисели краставички, люти чушлета, мед, боб, фъстъци…  Най-харчената стока обаче бяха картофите, които вървяха на цена от 80 стотинки до 1 лев килото. Мостът покрай пазара, където обичайно се събираха бабите, които продаваха по малко зеленчуци от домашната градина,  вече е  превърнат в битак, на който роми продават всякакви стари вещи – от мобилни апарати до шевна машина „Юнион“ от СССР.

 БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. д-р Байхой

    Тази тъпа гъркиня как пък не е научила барем малко български за 17 години, през които живеела в Благоевград?!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *