В последния си работен ден Е. Терзиев внесъл в Експертния съвет ново УПИ за застрояването на паркинга зад съда в Благоевград от фамилия Ослекови

Общинският експертен съвет по устройство на територията в Благоевград днес трябва да реши казуса с паркинга зад съда, където иска да строи фамилия Ослекови. Под т. 12 в дневния ред на заседанието е включено предложението на отстранения вчера заместник-кмет по строителството инж. Евгени Терзиев за обособяване на ново УПИ над терена въз основа на влязло в сила съдебно решение от 1995 г. Предложението е входирано от Терзиев в петък, който се оказа последният му работен ден.

За сагата с имота, който благоевградските магистрати ползват за паркинг и през който минават специализираните автомобили на съдебната охрана с обвиняеми лица, „Струма“ писа неколкократно. Той е на наследниците на Георги Талев, брат на писателя Димитър Талев. Георги Талев го купува през 1935 г. и след смъртта му през 1955 г. е наследен от внуците му Георги Ослеков и Радка Ослекова. През 1980 г. баща им Нестор Ослеков продал 1/3 идеална част от него на дъщеря си Радка Златанова, която е майка на общинския съветник Ивайло Златанов. На 18 октомври 1981 г. целият имот е отчужден за нуждите на държавата заради строежа на новата Съдебна палата.

Фамилия Ослекови завежда дело да си възстанови имота още през 1990 г. След дълга съдебна битка магистратите им върнаха 103 кв.м и през есента на 2018 г. Ослекови направиха неуспешен опит пред Общинския експертен съвет по устройство на територията да получат разрешение за изменение на плана за регулация, което щеше да им даде зелена светлина да изпълнят инвестиционните си намерения.

Освен заради пропуски в документацията искането им бе отхвърлено и заради липса на съгласие от страна на съседите за бъдещия строеж. Миналата година Ослекови подадоха нова молба, след която последваха нови 2 заседания на Експертния съвет, на който не бе взето решение. Днес казусът ще се гледа за пореден път.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *