В Прага почина протойерей Пл. Тодоров, дупничанинът, основал българската църковна община „Св. Николай Мирликийски“ в чешката столица

След кратко боледуване в Прага на 67 години почина протойерей Пламен Тодоров, основател на българската църковна община „Св. Николай Мирликийски“ в чешката столица.

Протойерей Тодоров е роден на 18 януари 1952 г. в Дупница. Завършва средното си образование в родния си град и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София. Ръкоположен е за свещеник в Дупница. През 1990 г. той заминава за Чехия. Седем години по-късно с благословението на блаженопочившия Български патриарх Максим преминава под омофора на Чешкия митрополит и служи в храм “Успение Богородично”, а впоследствие бива назначен за свещеник-председател на българската църковна общност в гр. Прага със седалище храм “Св. Николай” в район “Прага 6”. През 2012 г. в чешкото село Микулчице свещеник Пламен Тодоров е офикиран за протойерей от Пражкия митрополит Христофор – по време на юбилейните чествания, свързани с Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий. Междувременно защитава докторат по богословие в Карловия университет.

Погребението на протойерей Тодоров ще се състои в Прага, в събота от 14,00 ч., съобщават от Светия синод.

Протойерей Пламен Тодоров е близък роднина на бизнесмена от Дупница Васил Василев-Клеменца. Има и една дъщеря, Милена, която е отпътувала за Прага заедно със съпруга си за опелото на баща й.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *