В първия си работен ден кметът Кр. Герчев поканен да кумува на обща сватба на 125 двойки

В първия си работен ден кметът на Разлог Красимир Герчев получи покана да кумува на тазгодишните двойки – златни и сребърни юбиляри.  

С кумова пита-кравай, вино и здравец и преди заод сънце (залез слънце), както го наричат в Разлог, представители на тазгодишните юбиляри поканиха кмета на общината Красимир Герчев да кумува на общата им сватба.

„По специален повод идваме. Златни и сребърни сватби ще правим, а си нямаме кум. Каним Вас и Вашата съпруга да ни бъдете кумове”, с тези думи и поднасяйки кумова пита на градоначалника Ваня Димитрушева, представител на семействата с 25-годишен опит, отправи покана към градоначалника.

„С благо Ви каним, на благо да дойдете”, бяха думите на другата сребърна юбилярка Даниела Панева, поднасяйки кутия бонбони.

Покана от името на златните юбиляри отправиха семейство Елена и Георги Павлови и семейство Славка и Велик Гахови.  “Още дълги години да сте тук и да кумувате и на двойките след нас“, бяха  думите на Г. Павлов, подавайки на младия си кум джобно шише с ракия. Спазвайки традицията и в знак на съгласие градоначалникът отпи глътка и с радост прие поканата на юбилярите. Той покани скъпите си гости на по чашка чай и сладка приказка в кабинета си за уточняване на детайлите около събитието.

„Огънят е символ на топлина, а щом има топлина, има и живот, щом има живот, има любов, щом има любов, има семейство”, с тези думи Георги Павлов определи тайната на успешния брак и допълни: „Вече 50 години с моята съпруга Елена се радваме, че сме заедно, помагаме си взаимно и се радваме на живота”. Половинката му пък сподели, че за здравия брак са нужни компромиси и най-вече доверие.

„Двамата взаимно си отстъпваме. Понякога не може да няма разправии, но за една минута всичко си прощаваме. Затова моят съвет към младите е да си прощават, да се уважават и най- важното да си имат доверие“, сподели опита си Елена Павлова.   

Общо 125 двойки от цялата община ще празнуват заедно своите златни и сребърни сватби тази година. Събитието, организирано от община Разлог и Обреден дом, ще се състои тази събота. Традиционно златните юбиляри ще предадат  хляба и огъня като символ на любовта и семейното огнище на сребърните юбиляри, а те – на най-младото семейство в Разлог. Всички празнуващи ще подновят брачните си клетви и ще се подпишат в летописната книга.

ЯНА ЙОРДАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *