В разгара на лятото собственици на магазини за плодове и зеленчуци в Благоевград хлопнаха кепенци

„В момента най-голямо поскъпване от 30-40 ст. за килограм има при доматите. Това е така, защото ранните домати, отглеждани на полето, свършиха, а късните не са готови. Този промеждутък води до увеличаване на цената, но до десетина дни ще паднат“, това разясни благоевградчанинът Младен Николов, който е собственик на магазин за плодове и зеленчуци, намиращ се точно до Джамията.

Именно за да разбере какви са тенденциите, какво се търси най-много в разгара на лятото и защо из града има затворени  магазини за плод и зеленчук, репортер на „Струма“ разговаря с няколко търговци.

В потвърждение на думите си, че до 10-ина дни вече ще има късни полски домати и цената от сегашната 2.40-2.60 ще върви надолу, М. Николов посочи, че това вече се случва с много от българските зеленчуци. Така картофите са поевтинели с 10-15 ст. и в момента вървят по 0.90 лв. за килограм. Чушките са надолу средно с 20-30 ст., като капията се търгува за 2.30 лв., а сиврията за 1.70 лв.

 „Радващото е, че има българско производство. Аз зареждам в магазина си само българска стока, за да стимулирам родните производители. Да, гръцката е много по-евтина, товарят я направо от борсите, но е трето качество и нашето си е много по-добро. Затова може да продавам с по 5 ст. по-скъпо, отколкото в някои други магазини, но знам, че е българско и е качествено“, категоричен бе Мл. Николов и допълни, че оборотът, а не надценките правят печалбата.

Търговецът сподели, че в момента най-много хората купуват плодове, особено български праскови от по 1.50 лв. килограма, а дините, произведени в с. Струмешница, Петричко, вървяха по 0.60 лв. През вчерашния ден най-търсената стока в магазина на Младен бе гроздето, струващо 2.50 килограма, и до ранния следобед свърши.

„Обикновено зареждам по 30 килограма грозде, но сега не стигна, тъй като хората го изкупиха за утрешния празник „Преображение Господне”, обясни мъжът. По отношение на затворените през този месец магазини за плод и зеленчук из града Мл. Николов, коментира, че не са фалирали, а просто са излезли в отпуска. На същото мнение бе и продавачка в съседен магазин, разположен на ул. „Св. Иван Рилски“. Тя разказа и че преходът от оранжерийна към полска стока винаги оказва влияние на цените, но не може да се говори за драстично поскъпване спрямо предишни години.

А иначе, докато репортер на „Струма“ бе на мястото, в магазина влязоха няколко клиенти. Възрастна жена си купи пъпеш за 1 лв., семейство реши да се освежи с половин диня, струваща към 2 лв., а младеж си взе 4 банана.

„ Като цялото хората пазаруват по-малко. Ако преди са вземали килограм-два, сега се ограничават до половинка. Това е свързано с покупателната способност на населението и поскъпването на живота, а не че цените на плодовете и зеленчуците толкова са се вдигнали”, разясниха търговци.

Собственичка на друг магазин, също на ул. „Иван Рилски“, пък бе на мнение, че през месеците юли и август разликата в цените на една и съща стока може да варира с до 2 лв. Тя извади тефтера, в който завежда стоката си, и сравни, че през юли доматите „Розова магия“, но второ качество, са стрували 1.65 лв. Сега същият сорт е 2.75 лв. за килограм. Лютите чушки „Рибка“ пък миналата година по това време са били 3.50 лв. килограма, а сега са 2 лв. „Не мога да кажа дали ще има поевтиняване, а и това не зависи от нас. Миналата година също си мислихме, че цените ще тръгнат надолу, но те трайно се задържаха“, каза жената.

Сред неработещите е магазинът за плод и зеленчук до НАП, който е един от оборотните в града. Оказа се, че собствениците на магазина всяка година през летните месеци врътват ключа и отиват да продават плодове и зеленчуци по морето. Затворен е и магазинът срещу стария мол, като на вратата имаше  бележка, че няма да работи от 4 до 18 август.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *