В САЩ ще ваксинират първо медиците и хората в социални домове

Здравните работници и живеещите в социални домове възрастни хора трябва да имат приоритет в първата фаза на ваксинациите срещу коронавируса, заявиха от консултативния комитет на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията.

Експертите гласуваха с 13 гласа „за” и 1 „против” необвързващите препоръки, които ще бъдат отправени към щатите и други местни юрисдикции, ако Администрацията по храните и лекарствата даде спешно одобрение на ваксините, което се очаква по-късно този месец.

Съединените щати – страната, която е най-силно засегната от пандемията от коронавируса, регистрира за последните 24 часа над 2500 жертви на COVID-19, което е най-големият брой починали за ден от април месец. Информацията е на университета Джон Хопкинс, съобщи АФП.

Регистрирани са над 180 000 нови инфектирани, според данни на базирания в Балтимор университет. За последен път дневният брой на жертвите е бил по-висок в края на април – в разгара на първата вълна на пандемията.

Броят на хоспитализациите в Съединените щати достигна 99 000 – нов антирекорд, според Covid Tracking Project. Ситуацията е особено тежка в няколко щата от Средния запад, между които Индиана и Южна Дакота.

Експертите се опасяват от нов скок на броя на инфекциите сега, след като са изминали няколко дни от празника на Деня на благодарността, при който милиони американци пътуват, за да се видят с близки, въпреки препоръките на специалистите за въздържане от пътувания.

В САЩ сега са регистрирани над 13,700 000 заразени с коронавирус и над 270 000 смъртни случая.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *