В Северна Македония: България е враг заедно с Гърция и Албания

Гражданите на Северна Македония смятат България, Гърция и Албания за свои най-големи врагове.

Сърбия обаче заедно с Германия, САЩ и Турция са смятани за най-големите приятели.

Според анкета, проведена от „Еврометър“ на Центъра за европейски стратегии „Евротинк“, най-голямата заплаха за стабилността на Северна Македония са Русия, САЩ и Косово.

Най-голям брой от анкетираните – около 20% са отговорили с „нито една“ на въпроса коя държава или международна организация е най-голям неприятел, пише 360stepeni.mk, цитирани от dnes.bg.

На въпрос ако утре се проведе референдум с въпрос „Дали сте за влизане на Македония в ЕС“ цели 75% от анкетираните биха гласували положително.

Анкетата, проведена преди и след решението на Европейския съвет да не бъде определяна дата за започване на преговори за присъединяване на Северна Македония към ЕС, показва, че непосредственото влияние на френското вето е минимално, съответно над половината от анкетираните очакват Северна Македония да започне преговори през 2020 г. и се надяват това да се случи на срещата на върха на ЕС в Загреб.

Гражданите на Северна Македония са оптимисти и смятат, че 5-10 години след началото на преговорите страната ще стане член на ЕС.

По отношение на причините, поради които Северна Македония не получи дата за започване на предприсъединителни преговори, 57% подчертават, че вина за това е липсата на реформи вътре в страната. Една четвърт от анкетираните посочват, че става дума за вътрешни проблеми в самия ЕС.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *