HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

40-г. благоевградчанин с тежка пневмония в реанимация, 7 с белодробни възпаления приети за ден в болница

40-годишният Румен Т. от Благоевград е приет в реанимация на благоевградската болница с тежка пневмония и дихателна недостатъчност. Мъжът е приет завчера през нощта в спешно отделение с кашлица, температура и затруднено дишане. Той имал оплаквания от няколко дни, но подценил симптомите и не потърсил лекарска помощ, нелекуваната инфекция довела до възпалителен процес и развиване на тежка пневмония. Настанен е през нощта във вътрешно отделение. Предвид тежкото му състояние след консултации със специалисти е прехвърлен за интензивно лечение в реанимация на МБАЛ – Благоевград. Остава под активно лечение от анестезиолози.

Седем пациенти с белодробни възпаления – бронхити и обострени хронични заболявания, са приети само за ден във вътрешно отделение, съобщи вчера началникът д-р Румен Кондев. Той уточни, че настанените за болнично лечение са възрастни хора, те най-често понасят тежестта на инфекциите в зимното време, което е влажно и студено.

Ето какво поясни специалистът по вътрешни болести д-р Кондев: Вирусната инфекция в началото може да не предвещава драматичен ход, както е в конкретния случай при 40-годишния мъж, но протичането е непредвидимо. При първите симптоми трябва да се приемат противогрипни средства, витамини и повече течности. Ако оплакванията не преминат до 2-3 дни и се появи силна кашлица с поддържане на висока температура, е необходима  консултация с лекар. Важно е пациентите да знаят, че белодробните усложнения започват, когато общите симптоми като мускулни болки, главоболие и отпадналост отстъпят място на белодробните – кашлица, болки в гърдите, храчки. Тогава е задължително да се назначи подходящо лечение. Рискова група са хората над 60-65 години, особено пушачи и такива с придружаващи болести като астма и сърдечна недостатъчност. Децата под 5 г., особено 2-годишните и по-малките, са също с повишен риск да развият пневмония, заключи д-р Кондев.

Лечението на пневмония, особено в периода на грипна или друга вирусна епидемия, трябва да се провежда от специалист по вътрешни болести.

СЛАВА ИВАНОВА

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *