Топ теми

В СЕЗОНА НА ЕСЕННИТЕ ВИРУСИ! По 70 рентгенографии на ден правят в образна диагностика в МБАЛ – Благоевград, установяват по 5-6 пневмонии

По 70 рентгенографии на бял дроб извършват на ден медиците в образна диагностика на благоевградската болница. Зачестяване на изследванията се наблюдава от две седмици.

„На първо място сред изследваните пациенти не само през есенния сезон, а целогодишно, са възпалителните заболявания. Откриваме по 5-6 пневмонии всеки ден, както при възрастни хора, така и при деца. Вирусните пневмонии cа типични за есенно-зимния cезон. Поставянето своевременно на точна диагноза и адекватно лечение са решаващи за бързото възстановяване. Близо 1000 пациенти изследваме за ycложнения от грипния виpyc месечно през рисковите периоди. Засега няма тежки двустранни пневмонии с дихателна недостатъчност. Редно е пациентите да знаят, че вирусната пневмония може да започне с грипоподобни симптоми като хрипове. Висока температура може да настъпи след 12-36 часа”, заяви началникът на отделението по образна диагностика в МБАЛ – Благоевград д-р Андрей Янакиев.

„При децата под 5-годишна възраст може да има бързо дишане. Децата могат да повръщат, да нямат енергия или да имат проблеми с пиенето или храненето.

Не подценявайте симптомите и потърсете лекарска помощ, лекуващият лекар ще назначи терапия.  Основно признаците на тежкия грип са белодробни възпаления, но има усложнения и със засягане на мозъка – енцефалит /оcтpо възпаление на мозъка/.  Заболяването е рядко срещно, годишно установяваме по 10 такива случая”, заключи д-р Янакиев.

СЛАВА ИВАНОВА

 

 

 

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *