В сезона на киселото зеле! Богата реколта в Югозапада, производители съветват: Когато купувате, гледайте кочанът да е бял и твърд

На добра реколта от зеле се радват производители от големите кюстендилски села Ябълково и Жабокрът. Христина Димитрова и семейството й отглежда пет декара в Ябълково, но най-трудното през есента е да продадат продукцията.

„Зелето е зеленчук, който заема много място. Не са домати, краставици или чушки и при транспортирането изпитваме известни затруднения. Ако не продадем, трябва отново да го връщаме”, добавя Христина.

Всеки декар струва на собствениците си около 200 лв. за семена, разсад, оране, поливане, торене и други задължителни обработки. От топлото време един от сортовете трудно се завил, но се получило, обяснява жената. „Важно е и поливането, в началото, когато започнахме да се занимаваме, се ядосвах много. Когато се засуши, водата не достига. Мъкнеш кофи. После обаче със съпруга ми решихме да инвестираме в помпа и тръби, много по-удобно е. Помпата си я прибираме, защото минават всякакви хора”, допълва Христина.

На пазара зелето върви на различна цена – между 60 и 70 ст.

От месец юли до ноември цялото семейство прекарва времето си основно в зеленчуковите ниви. „Всичко зависи от времето, разсада, грижите и късмета”, обяснява Христина.

Местните сортове зеле са „Балкан” и „Яребичестото”. Сигурно защото са по-крехки, стават и за кисело зеле, и за прясна салатка, а и за готвене. „Когато купувате зеле, важно е да обърнете внимание на кочана. Когато се притисне с пръст, трябва да е твърд, а също да е бял на цвят. Листата да са сочни и добре прилепнали едно до друго”, казва производителката.

На кюстендилския пазар в два отделни къта са разположени производители и търговци, така че всеки има право да избере откъде да пазарува.

„От нашенското по-хубаво няма, но нещата се развиват”, коментира Христина и припомня, че от старите хора се знае – след Димитровден е време да се слага киселото зеле. „Това е крайният срок, защото киселото зеле си има време за втасване. Ние вкъщи например задължително слагаме червено цвекло. Преди са слагали дюли, ябълки, круши в бидона със зелето. Те придават чуден аромат на киселото зеле, но сега вече не се практикува това”, споделя Христина.

„Много често, за да си запазим хубаво място на пазара, идваме рано сутрин, а има и такива, които още от полунощ се редят и пазят място. Проблем е и че търговците на зеле не могат да паркират микробусите си с продукция до сергията, въпреки че зад тях има свободно пространство, а всеки ден товарят и разтоварват продукцията си”, обяснява  производителката.

Освен на пазара в Кюстендил зеленчукопроизводителите предлагат своята продукция и по главния път Кюстендил-София, в района на село Ябълково, като освен зеле върху импровизираните търговски маси са изложени картофи, ябълки, круши, пипер, мед и домашно приготвена ракия.

Кюстендилката Рени Петкова пък заложила на брюкселското зеле. „Решихме на ранчото в Жиленци да пробваме нещо по-различно. Имах много разсад, дадох й на колежки. Хубавото е, че това зеле е много хрупкаво. Ястията, които приготвям вкъщи от него, са най-различни. Има много сполучливи рецепти в интернет. Лично аз обаче най го харесах във вариант на мусака. Като му сложиш кайма и отгоре заливка, направо да си оближеш пръстите. Става и за огретен”, допълва кюстендилката.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *