В секция №10 в Краище вместо с машина гласуваха с хартиена бюлетина

Една от секциите в белишкото село Краище остана без председател в началото на изборния ден вчера, след като председателят на 10-а СИК Анифе Коренарска от квотата на ГЕРБ подаде оставка заради липса на машина. От партията са категорични, че липсата на машина е грубо нарушение на изборните правила съгласно Изборния кодекс и Коренарска е депозирала жалба до Централната избирателна комисия и до Районна избирателна комисия – Благоевград. В нея тя сигнализира, че по избирателен списък избирателите са над 300, при което следва да бъде осигурено машинно устройство за гласуване и посочва, че в други секции на територията на община Белица са осигурени по две устройства за гласуване.


В секция 09 вотът бе машинен, а в коридора хората чакаха да упражнят вота си

В сигнала е представена и справка за броя на гласоподавателите и гласувалите на изборите от минали години, от която е видно, че имащите право на глас в село Горно Краище надвишават 400 души и дори са повече от секция 09, където вотът бе машинен. Според справката броят на гласоподавателите на изборите на 05.10.2014 г. в СИК 09 в село Горно Краище е бил 405, а са гласували 296 души. В СИК 10, която остана без машина, броят на гласоподавателите е 555, при 391 гласували. Същите са цифрите на изборите през 2017 година, а на тези на 26.05.2019 г. броят на гласоподавателите на СИК 09 в село Горно Краище е 480, а 308 са гласували. В СИК 10 гласоподавателите са били 461, а 304 са гласували.

84-годишният дядо Мехмед Бекир

„С настоящия сигнал подавам оставка като председател на СИК № 010200010 в с. Горно Краище, община Белица”, е уточнено в сигнала на Коренарска.Желанието на баба Хава е за по-добър живот за децата

Въпреки оставката изборният ден е стартирал, а на мястото на подалата оставка председателка е назначена заместник-председателката Хатидже Вурал, която сподели, че оставката е била неочаквана за цялата комисия.

„Работата на избирателната комисия не е затруднена заради оставката на колежката. Аз бях готова да поема изцяло нещата, била съм и преди в комисии. Вчера получавахме в Общинска администрация материалите, които са нужни за изборния ден, бяхме заедно с нея и не подозирах, че нещо подобно ще се случи. Тя сутринта беше тук, но подадоха сигнал в РИК и ЦИК, че гласуването без машина е незаконно, и тя се отказа, каза Хатидже Вурал.


Хатидже Вурал зае мястото на подалата оставка председателка на СИК 10 в Г. Краище

На място беше и кметът на селото, който сподели, че разминаване между ЦИК и РИК най-вероятно е причината за липса на машина в секцията.

„При приемане на книжата в община Белица се разбра, че в 10-а секция поради разминаване между ЦИК и РИК ще бъде хартиено гласуване. Имаме уведомително писмо от РИК – Благоевград, което дойде в 16:00 часа вчера (събота). Хората бяха настроени за гласуване с машина и останаха учудени, дори някои се оглеждаха да се уверят, че наистина няма машина в секцията, но гласуването е спокойно и няма проблем“, коментира кметът на селото Бекир Бекир.


– Медсестрата Атидже Врачева гласува в Краище

Без машина са останали и секциите в още две села в община Якоруда – Конарско и Юруково.

По обяд вчера изборният ден протичаше нормално, а хората споделиха, че за тях е без значение как ще гласуват.

„Настроени бяхме за машина, но гласувахме с бюлетина. Все едно е с какво ще гласуваме, важното е да се подобри животът и младите да се върнат от чужбина. Ние сме пенсионери и искаме да се радваме на деца и внуци. Децата са си в България, но трудно се издържат, а нашите пенсии са малки, помагаме, като гледаме децата”, каза баба Хава.

Сред гласувалите в 09 секция машинно беше и 84-годишния дядо Мехмед Бекир, който сподели, че не е срещнал затруднения, дори определи машините като „хубаво нещо“.

„Кой не иска по-добър живот, всички искат! Искаме да има подобрение. Ние в България казваме, че сме добре, а сме на последно място в ЕС по доходи и първи по корупция, защо? Затова искаме промяна и дано да дойде. Нашият живот вече мина, но поне за младите да има, да не са навън. Моите деца са тук, но са болнави, иначе и те ще са навън”, каза 84-годишният дядо Мехмед Бекир.

„Да се увеличат доходите на хората, да има работа, друго какво да желаем. Тежко е, че младите заминаха за чужбина. Никой не желае да ходи в чужбина, но нямат избор и ако нещата се променят, всички ще се върнат. Дано да се оправят, на това се надяваме”, каза Билял Дагон.

Не само в село Горно Краище, но и в съседното Краище желанието на хората е същото – младите да се върнат и доходите да се увеличат.

„Желанието ни е младите да си останат в България, а сега са принудени да заминат, за да имат по-добър и достоен живот. Всички искат европейското, управляващите ни убеждават, че сме европейци, а заплатите и пенсиите не са ни европейски, защо? Иначе цените на всичко се увеличават, а заплатите и пенсиите са си същите. Над 1500 лева трябва да е заплатата за един нормален живот, дори е малко. В 21 век искаме всичко – да си плащаме ток, вода, телефон, да отидем на почивка и да нямаме притеснения. Аз съм медицинска сестра и нашите заплати също са ниски. Ако съсловието получаваме достойно заплащане, никой няма да мисли за странична работа и тогава и пациентите ще са обгрижени по-добре, и на нас няма да ни се налага да търсим втора работа. На мен също ми се е налагало понякога. За съжаление лично аз не очаквам нещо да се промени. Новите и те са същите, няма никаква разлика между новите и старите и не мисля, че ще осигурят по-добър живот за хората. Надяваме се, че управляващите, които и да са, ще се обърнат с лице към хората, ще решават проблемите, базирайки се на лични срещи с тях, за да разберат как живее народът и от какво има нужда, какви са им проблемите и да вземат решения в интерес на хората, да коват законите в защита на хората, не да говорят от името на народа, те си го казват от себе си, а народа никой не го пита, никой не е дошъл да говори с него”, каза Атидже Врачева.

Секцията, в която жената гласува, бе обезпечена с две машини, а изборният ден протичаше нормално.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *