HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

В Симитлийското село Докатичево почетоха Света Великомъченица Неделя

Света Великомъченица Неделя почетоха в Симитлийското село Докатичево.

Рано сутринта вярващите дойдоха в едноименния храм „Света Неделя”, за да запалят свещ за здраве и берекет. Тържествен водосвет  направиха няколко свещеника и осветиха казаните със зрял фасул, който бе приготвен за гощавката на празнуващите. Петък за православните християни е постен ден, за това храната и в днешния ден беше постна. От тази година на мястото зад църквата има построена и чешма с доведена вода от доброволци. През изминалата година беше направен и навес и с помощна маза за готвачите на празниците на църквата. Въпреки неотложните  си ангажименти кметът на община Симитли Апостол Апостолов не пропусна да отиде и да се помоли за здраве в храм Света Неделя, където  не е пропускал празник още от дете.

Топлото време и силният вятър накараха дошлите миряни да си тръгнат по- бързо, но не пропуснаха да отбележат големия празник.

Старата църква, наречена на Света Неделя,  е построена в средата на XIX век в Църкварска махала. В архитектурно отношение представлява голяма каменна трикорабна псевдобазилика с по-късен нартекс и камбанария на запад. Рисуваният иконостас има резба по царските двери и венчилката. Иконостасите са от 1866 година – дело на неизвестен добър автор. Художествена стойност имат и четирите ковани свещника.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *