В следващите 4 години: Сами избираме по-изгодната формула за изчисляване на пенсия

Парламентът прие на второ четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност на хората до 1 януари 2023 г. да могат да избират по старата или по новата методика да бъде изчисляван индивидуалният коефициент при отпускане на пенсията им. Промените са предложени от Светлана Ангелова от ГЕРБ и група народни представители.

В преходните и заключителните разпоредби беше създаден нов текст, според който през следващите 4 години – до 1 януари 2023-а, едновременно с подаването на заявление за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., лицето има право да избере размерът на пенсията му да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по реда на старата методика, ако това е по-благоприятно за него. В старата формула освен трите години между 1997 и 1999 г., влизат и трите „златни години“ отпреди 1997 г. 

В тези случаи към заявлението задължително се прилагат документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за 3 последователни години от последните 15 години осигурителен стаж по избор на пенсионера преди 1 януари 1997 г. Трябва да се приложат и документи за брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски за осигурителния стаж след тази дата до 31 декември 1999 г. включително, пише dir.bg.

В 6-месечен срок от влизането в сила на промените лицата с подадени заявления за отпускане на пенсия, свързана с трудова дейност, с начална дата след 31 декември 2018 г., както и тези, на които е отпусната такава пенсия до влизането в сила на тези промени, може да упражнят еднократно правото си на избор. В тези случаи пенсията ще се отпуска в новия размер от същата начална дата, ако това е по-благоприятно за съответното лице.

Така се гарантира правото на пенсионерите да получат по-благоприятния размер, каза зам.-председателят на Комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова. Нито един човек няма да бъде ощетено с нито една стотинка, българските граждани могат да бъдат спокойни, подчерта Ангелова.

С промените на практика се тушира напрежението, което възникна с новия начин за изчисляване на пенсиите, каза и председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС и допълни, че никой няма да бъде ощетен.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Само питам?

    Какъв е смисълът кандидат-пенсионерът да избира по коя формула да му се изчислява пенсията, след като и без това НОИ е длъжна да сметне размера и по двете формули и да му отпусне по-голямата?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *