В следващите 5 г. бъдещите пенсионери ще избират по коя формула да се пенсионират

Обмисля се въвеждането на преходен период до началото на 2023 г., в рамките на който бъдещите пенсионери ще могат да избират дали да се пенсионират по старата или по новата методика. Това стана известно от думите на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в парламента.

Скандалът с намалените пенсии избухна преди месец, когато хиляди хора разбраха, че ще получат много по-малко пари при пенсионирането си.

От тази година влязоха в сила промени, които според последните анализи на НОИ ще ощетят 31% от новите пенсионери тази година. Причината е, че т. нар. “индивидуален коефициент”, който участва в пенсионната формула, се изчислява по нов начин. Според новите правила вече не се избират трите най-силни години преди 1997 г., не влиза и доходът между 1997 г. и 1999 г. Вземат се предвид само осигуровките от 2000 г. насам.

“Правим разчети със съдействието на НОИ и подготовка на конкретни текстове за изменение в кодекса. Говоря за преходна разпоредба, с която да се даде правна възможност на лицата при пенсиониране при изчисляване на индивидуалния коефициент да участват и периодите, които с промените беше решено да отпаднат”, каза Петков.

Той уточни, че такава промяна ще даде възможност на хората при заявление за пенсиониране да поискат пенсията им да бъде изчислена и по старата методика, която действаше до края на 2018 г. Петков посочи, че разчетите се правят в рамките на средносрочната бюджетна прогноза и затова преходният период ще е до началото на 2023 г.

Същевременно ще се даде възможност със следваща алинея на лицата, които са подали заявление или на които е отпусната пенсия по новия ред, в 6-месечен срок от приемането на тази поправка да могат да поискат пенсията им да бъде изчислена по стария ред, уточни Петков.

Никой няма да бъде ощетен, подчерта министърът. Ако бъде подкрепена тази промяна, по-голямата част от бъдещите пенсионери ще бъдат благоприятно засегнати от промените в пенсионната формула, а за друга част от тях промените ще бъдат неутрални, т.е. те ще могат да се пенсионират по реда, който беше досега, обясни той. Тази промяна няма никакво отношение към настоящите пенсионери, допълни Петков.

Вероятно през 2023 г. ще трябва да се направи нова оценка на текущото състояние, за да може да няма ощетени лица, каза още министърът.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. Умньо Бойков Борисов

    Стига сте се опитвали да умувате, очевАдно не ви се получава. Решението е елементарно – които са се осигурявали преди 2000 г. при пенсиониране НОИ им изчислява безплатно и служебно пенсията и по двете формули, стара и нова, и им се дава по-високата! Тези, които са почнали работа след 2000 г. и се осигуряват след нея при пенсиониране ще им се изчислява пенсия само по новата формула. И баста! Малко акъл се иска, ама да ти идва навреме!!!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *