В сложната ситуация на пандемия училищата в Пиринско търсят учители по български език и литература, география, възпитатели в ДГ с възможност и да преподават в електронна среда

Учители по български език и литература, география, помощник-възпитател и учител в детска градина търсят образователни инститициии в Пиринско с началото на новата календарна 2021 г. На сайта на Регионалното управление на образованието – Благоевград са обявени общо три места за учители по БЕЛ – в училищата в Сатовча, Туховища и Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство – Гоце Делчев. В  ПТГ /Професионалната техническа гимназия/ в Сандански има половин щат за учител по география и икономика, а в Обединеното училище в Дъбница със срок за кандидатстване до вчера /8.01./ се търсеше учител в прогимназиален етап ЦОУД.

Каква е причината да се търсят учители именно сега, почти към края на първия учебен срок, и има ли кандидати, репортер на „Струма” попита някои от директорите на училища, обявили свободните работни места.

По този повод ръководителят на СУ „Св.св. Кирил и Методий” Джеват Дунчев сподели, че се е наложило да търсят учител по БЕЛ насред учебната година, понеже титулярят придобила право на пенсия. Жената имала и здравословни проблеми и макар директорът да я помолил да довърши учебната година, тя се пенсионира. Д. Дунчев държеше да подчертае, че мястото е с временен трудов договор, до края на тази учебна 2020/2021 г., и не може да поеме ангажимент в дългосрочен план.

„Просто зависи от държавния план-прием, който ще реализираме. Както и досега, ще обявим две паралелки в 8 клас, но ако сформираме една, това веднага ще се отрази на нормативите и ще падне един щат”, обясни Д. Дунчев.

На въпроса има ли вече желаещи за учител по БЕЛ, понеже срокът в обявата е до 15 януари, директорът поясни: „Хубавото е, че има кандидати, мисля, че вече са двама или трима. Проблемът е, че в настоящата ситуация е много сложно. Трябва да обучим одобрения кандидат да борави с кодове, пароли, за да може да преподава в електронна среда от разстояние”, описа част от настоящите предизикателства при назначаването на нови кадри Джеват Дунчев.

Че обявената позиция за учител по география и икономика с допълване по технологии и предприемачесто е по заместване, най-много за два месеца, докато титулярят си чисти отпуската след майчинство, разясни директорът на училището в Баня Борислав Груев и допълни, че имат кандидат.

„Наложи се да обявим място за учител по БЕЛ, понеже колежката, която преподаваше, се премести в друго училище. Засега има двама кандидати, надявам се да се справим. Одобреният за учител трябва задължително да има опит за работа в електронна среда, и по-конкретно платформата „Тиймс”, която използваме. Иначе няма как да стане и да се случат нещата”, заключи директорът на училището в Туховища Кемал Меджитов.


Джеват Дунчев

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *