В Трекляно замразиха размера на налога за боклук, собственици на имоти плащат по 2-3 лв.

Старата такса смет от 1 промил ще плащат жителите в 19-те села на една от най-малките общини в България – Трекляно, обяви местният градоначалник Радко Петрунов. За сметка на това 5 промила са определени за фирмите и юридическите лица, те обаче се броят на пръстите на едната ръка. Сметосъбиране се прави само в 7 от селата, а годишно се генерират около 100 тона отпадъци, обяви Петрунов. Срещу 20 000 лева от общинския бюджет дейността по сметосъбирането е отдадена под наем на фирма от Земен, както и миналата година. Същевременно обаче събираемостта е наполовина. Според изчисленията за миналата година постъпленията от такса смет в хазната са около 6 хиляди лева. Данъчните оценки на имотите в общината са много ниски, оттам и налогът за отпадъците е направо символичен. От Общинска администрация уточняват, че собственици на имоти са 2500 души, като тази статистика била спрямо наличните водомери. На имотите, които са в по-лошо състояние, данъчната оценка върви от 70 стотинки до 2-3 лева.
Общинското сметище е закрито от 1 януари миналата година. “Сметосъбирането става още по-скъпо, след като Трекляно вече кара отпадъците си със собствен транспорт на депото в Самоков, на около 100 километра в едната посока”, каза кметът Радко Петрунов. Прави се един път през зимния месец и два пъти през останалите месеци на годината. През миналата година бюджетът на Трекляно бе едва 1 450 000 лева, а в Невестино 2 520 000 лева
Радко Петрунов миналата година внесъл предложение таксата да скочи на 2 промила, но 11-те съветници категорично отхвърлили идеята.
ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *