В Турция ще изпитват немски ваксини срещу COVID-19

В девет турски болници на 10 септември ще започнат изпитанията на ваксина, която е произведена в Германия, съобщи турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Изпитанията на ваксината ще бъдат извършени върху 1000 доброволци. Турските медици очакват първите резултати от изпитанията на германските ваксини да постъпят в началото на месец ноември т.г., предава БТА.

Здравният министър преди това бе посочил, че Турция планира да започне изпитанията на ваксини от 3 държави – САЩ, Германия и Русия.

Германия е приела да предостави две ваксини за изпитания в турските болници, които са били одобрени от етичната комисия към специализирания Научен съвет за борба срещу коронавируса, уточни министърът.

Що се касае до ваксината на Русия, той посочи, че окончателното решение ще бъде взето, след като бъдат завършени проучванията на медицинските експерти по документацията на ваксината.

Произведената в Германия ваксина, на която изпитанията предстои да започнат на 10 септември, е била създадена със съдействието на американска фирма, посочват източниците.

Първата и втората фаза от изпитанията на ваксината са били извършени върху 7000 души. А за изпитанията на третата фаза на ваксината MRNA за били определени САЩ, Турция и Германия.

Междувременно, епидемията от Ковид-19 в Турция вече взима застрашителни размери. По последни данни вчера, 4 септември, са регистрирани 53-ма починали, което е най-високото равнище от месец май насам. Заразените за деня достигнаха 1612 души.

Експерти предупреждават обаче за възможно покачване на броя на новозаразените, тъй като много хора сега се завръщат от почивка, а също и поради захлаждането на времето. Очакванията са, че покачването ще продължи и в предстоящите 4-6 седмици.

“Германия трябва да организира национална церемония в памет на жертвите на коронавируса, тъй като мнозина от тях починаха без любимите си хора до себе си”, заяви днес германският президент Франк-Валтер Щайнмайер, предава ДПА.

“Смъртта от коронавирус е самотна смърт. Трябва да помогнем на хората да преодолеят мъката и да помислим как да изразим съчувствието си”, каза Щайнмайер пред “Редакционснецверк Дойчланд”.

Заради страховете от разпространяване на новото заболяване мнозина от заразените са изолирани и до тях имат достъп единствено здравните работници, които им оказват медицински грижи. Заради предпазните мерки умиращите от коронавирус често нямат възможност да видят за последен път близките си.

Щайнмайер направи изказването си на фона на информацията на института “Роберт Кох” за 1378 нови случая на заразяване с коронавирус в Германия през последните 24 часа. Общият брой на заразените е 248 997. Смъртните случаи от COVID-19 в Германия са 9324.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *